/ БГНЕС, архив
Най-много страдат от шум хората в Малта, Германия и Холандия
Над 10% от българите, живеещи предимно в градска среда, са подложени на "шумов тормоз" от съседи в блока или от улицата, показват данни от анализ на Евростат. Европейската статистика отчита, че през 2016 г. средно 18% от европейците са били изложени на шум над допустимите децибели от съседи или от улицата с уговорката, че подобни проблеми се констатират значително повече в градовете, отколкото в селските райони.

Според данни от доклад на ООН за жилищния сектор в България, публикуван през м.г., в градовете у нас са живеели около 5,2 млн. българи, което прави около 500 000 българи потенциално потърпевши от съседски шум или от прекалени децибели от улицата, каквито са констатациите на Евростат.

Евростат: 85% от българите имат собствен дом

Според същия доклад в градските региони на страната има над 2,5 млн. жилища (при общ брой 3,9 милиона), като близо една четвърт от тях (над 600 000) са концентрирани в столицата. Освен това, според доклада, близо 2 милиона от българите, обитаващи жилища в градска среда, живеят в над 11 000 панелни блока, в които качеството на строителството и шумоизолацията са на ниско ниво.

Друга причина за недобрите условия на живот в градска среда у нас, е пренаселеността на жилището - често три поколения от 6 до 8 души живеят в апартамент от 60 кв.м. Около 60% от децата и тийнейджърите под 18-годишна възраст, които са потенциални носители на шумов тормоз, живеят в пренаселени условия при среден показател за ЕС - 22%, отчита още докладът на ООН. По степен на пренаселеност градски жилища у нас са 48%, при среден показател за ЕС - 18%.

Българинът има нова култура в търсенето на жилище

Всеки 1 на 4 жители в Малта, Германия и Холандия, обитаващи предимно градска среда, е подложен на шумов тормоз, отчита европейската статистика. Това означава, че близо четвърт от хората в тези страни са били подложени на недопустим съседски шум или прекалено високи децибели от улицата предимно в градските региони. Сред страните, в които хората от градовете са били изложени на прекалени шумови деформации са още Португалия (23%), Румъния и Гърция (по 20%), Белгия и Дания (по 18%) и др. Най-ниски нива на шумов тормоз от съседи или от улицата са отчетени в Ирландия - 8%, Хърватия - 8,5%, България и Естония - по 10%.

Сред близките ни съседи "най-тихи" се оказват македонците - едва 7,5% са били тормозени от шум. В Сърбия - 13% и в Турция - 16% са били хората, притеснени от шум от съседи или от улицата, отчита Евростат.
БТА