/ БТА
Депутатите приеха без дебат промени, свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

Те бяха подкрепени във вторник в Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Новите текстове, част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), касаят софтуера, чрез който да бъдат избирани съдиите, които ще бъдат назначавани като прокурори, за да разследват главния прокурор. Сред предложенията за промени има записан и нов, вече шестмесечен срок, за започване на процедура по избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), обясни в комисията Хамид Хамид (ДПС). 

Правната комисия прие промени относно механизма за разследване на главния прокурор

Вносители на измененията са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова („Продължаваме Промяната – Демократична България“) и Хамид Хамид (ДПС).

В мотивите към законопроекта се посочва, че освобождаването на главния прокурор на България от ВСС, последвалото откриване на процедура по избор на нов главен прокурор, както и допуснатото за разглеждане дело в Конституционния съд предизвикаха сериозно обществено напрежение. Очакванията на обществото са за реални и конкретни действия за законодателни решения в посока на съдебната реформа. Политическите партии се обявиха за промени в Конституцията, като се обединиха, че част от тях ще са промяна в модела на функциониране на ВСС и обособяването на два отделни съвета – съдийски и прокурорски. Мандатът на настоящия състав на ВСС е изтекъл и новата процедура следва да стартира при ясни правила, съдържателен дебат и спокойна обстановка. Включително и министърът на правосъдието изрази позицията, че избирането на нов Висш съдебен съвет е свързано с приемане на промени в Конституцията и други закони, посочват вносителите. Има огромни очаквания и изисквания от страна на българските граждани за възстановяване на доверието в съдебната система, които следва да бъдат оправдани, мотивират се още те. 

Депутатите намалиха срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта на три дни.
Никол Николова/БТА