/ Булфото
Предстои изграждането на STEM центрове и кабинети в 2 271 училища със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред делегатите на Осмия конгрес на Синдиката на българските учители, съобщиха от МОН.

По думите му за тях са предвидени над половин милиард лева и се очаква някои училища още през 2024 година да започнат да обучават в тях. „Това е промяна не само на образователната среда, а и на дизайна на обучение, на начина на преподаване на знание”, посочи проф. Цоков. По думите му дигиталната среда е много важна и предстои доизграждане на т.нар. „Дигитална раница“ – платформата трябва да се допълни с повече ресурси, създадени от и за учители и ученици.

За важната роля на дигитализацията говори и лидерът на СБУ д-р Янка Такева, както и европейските синдикалисти, гости на форума.

Държавни и общински училища изграждат училищна STEM среда

Министър Цоков акцентира на Образование 5.0 и новите предизвикателства пред системата. Той посочи, че един от приоритетите на ръководството на МОН ще бъде развитието на информационната среда в образователните институции. Заедно с това продължаване на програмите за строителство и ремонт на училища, както и стартиране на нова програма през 2024 г. за тези дейности. Според него сериозно предизвикателство за утрешния ден е личностното развитие на децата и учениците и подготовката им за тяхното социално, емоционално учене, за да станат личности, подготвени за новия пазар на труда.

Проф. Цоков говори за необходимостта от по-голяма подкрепа в училищното и предучилищното образование, насочена към приобщаване, но и към развитие позитивната среда, за да могат учениците да се реализират като изцяло изградени личности. Затова ще се търсят възможности за привличане на повече специалисти – образователни медиатори, социални работници, психолози, ресурсни учители и други специалисти.

Проф. Цоков отбеляза, че в рамките на бюджета за 2023 г., който ще се обсъжда следващата седмица, средствата за образование са увеличени със 750 млн. лева. „Образованието е стратегически приоритет и целта ни е да гарантираме това и в бюджета за 2024 година”, каза министърът.

Председателят на комисията по образование в Народното събрание Красимир Вълчев определи участниците във форума като „Коалиция на българското образование“. Той поздрави лидера на СБУ д-р Янка Такева и посочи, че нито една добра промяна в системата не се е случила без участието на синдиката и усилията лично на неговия лидер.

Делегатите на конгреса бяха приветствани и от бившите министри на образованието и науката проф. Сергей Игнатов, проф. Сашо Пенов и проф. Тодор Танев.