/ БНР
11 мениджъри и предприемачи от Република Северна Македония - представители на малки и средни предприятия, директори на болници, участваха в подкрепяното от Министерството на външните работи на България Второ издание на програма за професионално обучение „Управление на качеството и конкурентноспособност“ в Скопие, съобщиха от външно министерство.
 
МВнР извика управляващия посолството на С. Македония заради клеветническа кампания

Обучението се организира в рамките на тристранното сътрудничество Япония-България-Република Северна Македония от Японската агенция за международно сътрудничество JICA, Университета в Нагасаки, УНСС в София и Икономическия факултет в Скопие, с подкрепата на МВнР на България.
 
Поради пандемията от COVID-19 тазгодишното издание на обучението, както и заключителната му церемония на 18 април, се състояха онлайн.
 
В своето обръщение българският посланик в Скопие Ангел Ангелов сподели удовлетворение и подкрепа за устойчивия тристранен формат на сътрудничество, който е и израз на един от външнополитическите приоритети на страната ни за подкрепа на страните от Западните Балкани, и конкретно на Република Северна Македония.

Посланик Ангелов се спря на приноса на професионалното обучение за преодоляване на предизвикателствата, предизвикани от пандемията - здравни, икономически, социални, както и на трансформациите в бизнес средата в резултат на епидемичната обстановка. 
 
Евродепутатите отхвърлиха антибългарската поправка в доклада за Северна Македония

Обръщение към участниците направиха още ректорът на Университета „Св. Св. Кирил и Методи“ в Скопие проф. д-р Предраг Трпески, проф. д-р Никола Янкуловски, декан на Икономическия факултет - Скопие, посланикът на Япония в Република Северна Македония Хиронори Севада, Джиро Такеичи, представител на офиса на JICA за Балканите, преподаватели от Университета в Нагасаки, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Боян Жеков, председател на Асоциацията на възпитаниците на JICA в България, проф. д-р Леонид Наков, координатор на обучението към Икономическия факултет - Скопие и други.

Те подчертаха значението на тристранния формат на сътрудничество и изразиха високата оценка за последователния принос на Република България за реализирането на проекта.