Министерството на здравеопазването в момента уточнява къде ще бъдат разположени площадките и хангарите в страната за медицинските хеликоптери, които трябва да транспортират болни пациенти до София. Това заяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев. По думите му до средата на април месец трябва да приключи и обучението на медиците за въздушните линейки.

Министър Меджидиев посочи, че през вчерашния ден възможните терени са огледани и вече има три варианта, които ще бъдат представени на експертите от Държавния авиационен оператор и Министерството на транспорта.

Специалистите, които ще обслужват пациентите в медицинските хеликоптери ще се обучават във Военно медицинска академия.

„Те първо трябва да минат на тестове, за да се види дали могат за летят. През катедра авиационна медицина при проф. Алексиев. След това започват обучението. В средата на април, най-късно в края на април те ще бъдат обучени. Целта в момента на този екип, който създадохме под егидата на президента, е с всичко да сме готови, с екипи медици, анестезиолози, със сестри, с хангари, с хеликоптерни площадки, където да кацат хеликоптерите, координационен център в София, преди да дойдат хеликоптерите. Това трябва да се случи преди май месец, за да може преди да дойдат първите два хеликоптера през юни-юли с екипажите, ние трябва да сме напълно подготвени”, заяви д-р Меджидиев.

Първите обучени специалисти вйв ВМА ще бъдат анестезиолози и реаниматори.

Министърът на здравеопазването е в Бургас по повод старта на възобновената след двегодишно прекъсване заради Ковид пандемията програма „Детско здраве”.

Стела Костадинова

Прегледите са по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и се осъществяват съвместно с Община Бургас. Водещи специалисти от болница „Пирогов” днес ще извършат безплатни прегледи на над 400 записали се деца от Бургас напълно безплатно.

Стела Костадинова


Относно цялостната концепция за развитието на майчиното и детско здравеопазване министър Меджидиев припомни, че в сряда, 22 февруари, с решение на МС беше одобрено създаването на многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия” в Бургас. В новата детска болница ще има 133 болнични легла, 10 от които реанимационни. Ще бъдат привлечени медици от всички основни специалности, ще бъдат разкрити спешно отделение и диагностично-консултативен център. Това ще гарантира улеснен достъп до навременна и качествена педиатрична грижа не само в област Бургас, но и в целия Югоизточен район.

„Благодаря както на министъра за съдействието, което ни оказа по отношение решението за изграждане на специализирана детска болница в Бургас, така и на изпълнителния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров и лекарите от лечебното заведение, които откликнаха и сега са тук, за да консултират бургаските деца“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Министър Меджидиев беше категоричен, че подобряването на майчиното и детското здравеопазване е цялостна политика, доказателство за което е и направената тази седмица първа копка на нов лечебно-диагностичен корпус на Клиника по педиатрия и онкологични специалности при УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив. С изграждането на новия корпус педиатричната и онкологична помощ за децата в гр. Пловдив ще бъдат ситуирани на едно място. По този начин пациентите до 18-годишна възраст ще получават бърза и комплексна медицинска помощ. За строителството на новия корпус през септември 2022 г. служебното правителство отпусна 25 млн. лв.

Стартирането на тези мащабни проекти е само част от активната политика по отношение на майчиното и детското здравеопазване, провеждана от служебното правителство. В тази посока са насочени и действията на Министерството на здравеопазването за изграждането на модерна Национална детска болница, която да отговаря на най-високите международни стандарти.