Натискът върху спешните медици става все по-голям, защото именно те трябва да превозят повечето болни от COVID-19 до лечебните заведения. Заради лавината от сигнали се случва линейката да се бави с часове или спешните медици да обикалят от болница на болница, за да се стигне до хоспитализация, посочва NOVA.

В координационната централна на Спешна помощ в София се приемат и обработват сигналите на 112. Това е и мястото, където може да се следи каква е наличността на свободните интензивни и неинтензивни легла в столицата. А през последните дни натискът върху спешните медици в София се увеличава. Статистиката показва, че през последните 24 часа в Спешна помощ София са получени 763 сигнала – 176 от тях за хора с COVID- 19.

На ръба на силите: Спешно в София трябват още интензивни легла, нужни са и реаниматори


В координационният център в столичната Спешна помощ днес на работа са 8 диспечери. През тях минава всеки сигнал.

„Имаме 120 картона на хора, които чакат да бъдат обслужени”, разказва Мирела Желязкова.

Близо 7000 са новите случаи на COVID-19 у нас

Един от най-големите проблеми, пред които се изправят от столичната Спешна помощ, е липсата на свободни интензивни легла в болниците.

„Много често се случва екип с пациент да обикаля по болниците, тъй като има доста откази на реанимационни легла”, казва още Мирела.

Обявиха при какви условия ще бъде въведен локдаун в България

Диспечерите ни обяснят, че системата се обновява няколко пъти на ден. Но ситуацията е динамична. И се случва докато линейката стигне до болницата – свободните легла вече да се заети. Защото много хора сами отиват в болницата.

В критичната ситуация на телефон 112 не спират да звънят и не спешни случаи. 

Министър Кацаров: Капацитетът на интензивните легла е близо до изчерпване