Кунева настоява за открит дебат за втория антикорупционен закон
Кунева настоява за открит дебат за втория антикорупционен закон / снимка: БГНЕС, архив

Не знам защо антикорупционният закон не мина в парламента. Аз отидох във всяка група, отговорих на всички въпроси. Направих 70 страници анализ по отношение на превенция и справяне с корупцията. Не мога да си обясня защо не го подкрепиха. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Парламентът отхвърли антикорупционния закон на Кунева, стигна се до скандали

По думите й в този закон всяка една партия е могла да се разпознае и да подкрепи определени части от закона. Според нея обаче проблемът е, че решението е взето в последните минути. "Този закон има задача да направи единна силна институция, която да проверява и да контролира", обясни вносителката на антикорупционния закон.

Без договорки зад гърба на хората, открит дебат и подготовката на силен закон - това иска Меглена Кунева при подготвянето на втория вариант на закона. И допълни, че не иска да иззема правата на парламентарните групи. "Да бъдат себе си, да се види кой срещу кого седи", призова Кунева.

Aнтикорупционният закон на Кунева не мина на първо четене. “За” гласуваха 101 депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. “Против” бяха 38, а 72-ма се въздържаха. Срещу проекта се обявиха от БСП и двама от БДЦ. Въздържаха се ДПС, “Атака”, 5-има от БДЦ, както и коалиционните партньори на управляващите - Патриотичният фронт и АБВ.

На 3 декември закона за борба с корупцията ще бъде внесен отново за обсъждане.