/ iStock/Getty Images
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че в центъра на предизборната кампания трябва да бъде поставен дебатът за доходите и данъците - като две изключително важни за обществото теми. 

Димитров посочи, че през последните 10 години има подобрение на доходите, но в същото време две трети от работещите българи получават под средната работна заплата, а неравенствата се задълбочават. През следващите 4 години КНСБ настоява за ускорен ръст на минималната работна заплата със 17,5 на сто средногодишно и с 12,5 на сто на средната работна заплата. Този ръст е възможен и ще доведе до 2400 лв. средна заплата през 2025 г., каза още той.

КНСБ: Трябва да продължим мерките в подкрепа на работeщите и бизнеса в България

Разчетите на конфедерацията показват, че през следващите години е реалистично да се постигне ръст на БВП между 4 и 5 на сто.

Според Пламен Димитров данъчната ни система е несправедлива и се нуждае от реформиране, като припомни, че Конфедерацията предлага необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната и 15 на сто ставка за данъка върху доходите на физическите лица, корпоративния налог и ДДС.

КНСБ поиска промените в данъчната система да са в основата на предизборния дебат

Димитров посочи и важността на обсъжданата Директива за адекватни минимални работни заплати. Тя предвижда насърчаване на колективното трудово договаряне, което е ключът към премахване на неравенствата. "Доходите трябва да са продукт на колективното договаряне", смята Димитров.

Националният секретар на конфедерацията Ася Гонева напомни, че по отношение на пенсиите от години КНСБ настоява за следване на принципа принос-права.
БТА