/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Съединението на България започва освен от Пловдив и от Варна, защото княз Александър Батенберг научава новината в крайморския град, разказа днес Траян Димитров, завеждащ музея за Нова история във Варна. По думите му владетелят получава телеграма, с която привременното правителство, начело с д-р Георги Странски, му съобщава за събитията в Пловдив. В нея е посочено още, че Източна Румелия иска той да бъде и неин княз.

Батенберг веднага се отправя към телеграфната станция, която се е намирала на мястото на днешния Държавен архив във Варна, допълни Димитров. Хората в центъра на града, виждайки каретата на княза, започват да любопитстват какво се е случило. Около станцията се събира множество, пристига и митрополит Симеон, който всъщност е свидетел на телеграмите,  разменяни между Батенберг и д-р Странски.

Към 16:30 часа князът излиза пред хората и обявява, че е приел Съединението на България. Той призовава народа да се включи в това дело с оръжие. Във Варна започват шествия, придружени от духовата музика на Осми приморски полк. Вечерта Александър Батенберг отива на жп гарата, за да отпътува към Велико Търново и Русе. Слизайки от каретата, той е поет от хората и е пренесен на ръце до влака.

На 10 септември във Варна е извършена литургия за благоденствието на народа и успеха на Съединението, а хората започват да се записват като доброволци, за да участват в евентуална война.

Честванията по случай Съединението във Варна днес започнаха с военен ритуал и поставяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Батенберг, поставена на сградата на Държавния архив. Да се поклонят пред славното минало дойдоха областният управител Марио Смърков, кметът Иван Портних, командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, общественици, политици, много граждани.
Всички присъстващи се включиха в шествие до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци с военен ритуал.

Честването на Съединението ще продължи с 16-я Областен празник на фолклорното изкуство „Песни на брега“, в който ще се включат любителски състави и изпълнители от общините на Варненска област.

В 18 часа, на централния площад „Независимост“ в града, ще започне възстановка на събитията от 1885 година. Инициативата е на Народно читалище „Стара Варна“ и едноименната фондация.

Организатор на честванията е Общината в партньорство с Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.
БТА