Кафето – полезно, но с мярка
Кафето – полезно, но с мярка / Impact Press Group, архив

Като че ли през лятото по-често прибягваме до кафето вероятно и заради мързела, който в жегата по-честичко ни наляга. Учени твърдят, че кафето предпазва от заболявания като диабет втори тип, рак на гърдата и Алцхаймер.

Чаша кафе, две,...пет,...двадесет

Свойствата на кофеина са добре познати - държи ни будни, повишава енергията и концентрацията, бори стреса. Може ли да прекаляваме в употребата на кафето и доколко ставаме зависими, попитахме Кристоф Рех от голяма изследователска компания за храни, разтворимо кафе и други напитки в Лозана. Той обясни, че е нормално да се пият между три и пет чаши кафе на ден. По думите му има хора, които стигат и до двадесет и се чувстват много добре, а хора, които са по-нервни, пият една или две чаши дневно. Повечето хора пият между три и пет чаши на ден без никакви проблеми, като това е потвърдено от редица учени и много хранителни организации. Рех обясни, че при хората, които пият повече от десет кафета на ден, това е въпрос на навик, а не на физическо пристрастяване. Споциалистът допълва, че хората, които имат здравословни проблеми, могат да пият безкофеиново кафе или такова с по-ниско съдържание на кофеин. И препоръчва всеки да намери своя баланс между проблемите, които има, и колечиството от любимата напитка.

Антиоксидантният ефект

Националният консултант по хранене проф. Стефка Петрова обясни, че през последните години вече са се намерили доказателства, че освен приятна напитка, кафето може и да е полезно. „Коя е причината, поради която кафето сега се препоръчва за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, ракови заболявания? Откри се, че в кафето има вещества, които имат антиоксидантно действие. Това са съединения от групата на полифенолите и доказателствата вече са сигурни, направени са не само изследвания върху експериментални животни, но и върху хора. Мощен антиоксидантен ефект и това е една от причините да се счита, че кафето е полезно. Освен това се откриха такива свойства и по отношение на кофеина, който винаги досега се е смятало, че има само стимулиращ ефект, но такива свойства се откриха и за кофеина", каза проф. Петрова. Тя припомни, че кафето има определени благоприятни ефекти и по отношение на вниманието, концентрацията - отдавна известни ефекти, но от значение за нашата и интелектуална, и физическа работоспособност, така че съчетаването на този антиоксидантен ефект, заедно с повишаването на нашата работоспособност е причина кафето да се смята за полезна напитка.

Да пием кафе с удоволствие и мярка

Проф. Петрова потвърди, че три до пет чаши се считат за умерена консумация на кафе и това е максималното количество на кафето, което се препоръчва, за да не се стигне до някои рискове при определени хора. Националният консултант по хранене поясни, че е възможно при прекалено голяма консумация на кафе да се получат някои ритъмни нарушения, тъй като кофеинът повишава за кратък период от време кръвното налягане, след това даже го смъква, но при хора, които вече са с високо кръвно налягане, със склерозирали стени, едно даже и транзиторно увеличаване на кръвното налягане може да има негативен ефект,

Проф. Петрова препоръча на хората, които са с хипертония, да не прекаляват с кафето. Освен това при прекаляване с напитката особено следобед може да има раздразнителност и безсъние. „Даже и най-добрата храна, и най-добрата напитка, когато се приемат в прекалени количества, могат да имат вреден ефект", каза професорът и успокои, че вредните ефекти на кафето са се оказали по-малко, отколкото винаги се е смятало. Така че да пием кафе с удоволствие, но умерено, препоръча националният консултант по хранене.

Ако си търсехте алиби да изпиете още чаша кафе, навярно вече го намерихте!