Националният институт по криминалистика вече разполага с нова автоматизирана система за лабораторен анализ. Чрез нея ще се установява дали даден водач е седнал зад волана след употреба на наркотици. С апарат за бързо изследване на пробите ще бъде оборудвана и лабораторията на ВМА.

След като миналата година правителството се обяви за по-строги мерки срещу пияните и дрогираните на пътя, вътрешният министър Калин Стоянов призна, че срещат трудности при установяването на наличие на наркотици в кръвта на водачите. А резултатите от кръвните проби се бавят с месеци. Затова от кабинета се ангажираха лабораториите, в които се изследват пробите на шофьори, да се модернизират, предаде NOVA.

Премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министър Калин Стоянов посетиха Националният институт по криминалистика. 

С цел актуализиране на работните процеси и съкращаване на сроковете при изследване на кръвните проби за наличие на наркотични вещества, в края на миналата година бяха закупени две автоматизирани системи за екстракция. Едната е инсталирана в НИК. В момента текат настройки. Следващата седмица ще се направят тестовете, след което ще влезе в експлоатация”, заявиха от Националният институт по криминалистика и обясниха, че другата система е предвидена за ВМА. 

„Преди известно време поех личен ангажимент към българските граждани, и в частност към родителите на загинали деца, при пътнотранспортни произшествия, да направя всичко възможно, за да може във възможно най-кратки срокове да предоставим необходимите автоматизирани системи”, посочи министър Калин Стоянов и уточни, че машините са закупени със средства от гаранционния фонд.

Очаква се да приключи обществена поръчка за още четири специализирани апарата. Според него ще бъдат доставени до пролетта на 2024 г.

„Имаме и друг проблем, на който търсим решение – трудното намиране на специалисти, които да работят с апаратите”, поясни Стоянов. 

„Зад всяко произшествие се крие човешка съдба и трагедия. Затова се радвам, че борбата с травматизма по пътищата е приоритет за правителството. Това включва всеобхватни мерки – законодателни и конкретни реализации на ангажименти. Затова искам да поздравя министър Калин Стоянов, защото с днешното събитие показва, че неговият ангажимент е устойчив”, каза Габриел. 

Премиерът Денков се обърна към родителите, загубили деца на пътя. „Четейки статистиката колко лица са хванати с алкохол и наркотици на пътя, аз си представям тези родители. Те знаят, че няма как да върнат децата си, но знаят и че трябва да направим всичко възможно това самоубийствено поведение по пътищата да спре”, поясни министър-председателят.  

Решението на проблема би било невъзможно, ако институциите не бяха работили заедно, каза още Денков. „Само с нашите общи усилия успяхме да намерим решения, които ще доведат до устойчиво и ясно предупреждение към всеки, които злоупотреби – че това ще бъде разкрито и то сравнително бързо”, заяви  премиерът. Той поясни, че пробите ще излизат до 1-2 седмици. Но проблемът е, че има натрупани над 1000.