Инспекция по труда
Инспекция по труда / DarikNews.bg
Представители на Изпълнителната агенция „Главна инспекцията по труда“ (ГИТ) и Кралство Норвегия извършиха съвместни проверки на територията на област Стара Загора. Целта е установяване на недекларираната заетост в рискови и за двете страни сектори като строителство, земеделие и ресторантьорство. Това съобщиха от пресцентъра на ИА ГИТ, като уточниха за БТА, че проверките са извършени в началото на месеца. 

При проверките бяха спрени строително-монтажните работи на два обекта и едно работно оборудване поради нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд, информират от ИА ГИТ.

Българските инспектори по труда са запознали колегите си от Норвегия с действието на еднодневните договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и с начина, по който се осъществява контролът при тях. От ИА ГИТ припомнят, че за улеснение на земеделските стопани е разработен софтуер за предоставянето на образците на еднодневни договори по всяко време на денонощието, който помага и за тяхното по-лесно администриране.
Представителите на Норвегия са заявили, че годишният брой проверки, които всеки инспектор в България извършва, е почти двойно повече от тези, които осъществяват контролните органи на инспекцията в Норвегия. 

Съвместните проверки са част от дейностите по трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“, финансиран от Фонда за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Като основна цел на проекта е заложено противодействие на сивата икономика чрез повишаване осведомеността на българските работници и компании, които работят на територията на страната, както и в Норвегия, относно трудовите им права и задължения в двете държави.

Дейностите по проекта се фокусират върху насърчаване на достойни условия на труд чрез информационни дейности, извършване на съвместни проверки и споделяне на добри практики в тясно сътрудничество между инспекциите по труда на България и Норвегия, пише още в резюмето към проекта.

От ИА ГИТ припомнят, че България е била част от провелия се в Осло през септември семинар във връзка с проведената в рамките на проекта информационна кампания „Знай си правата“ (2020 – 2022 г.). Освен нашата държава участие са взели и представители на Норвегия, Румъния, Естония и Литва. Целта на кампанията е чуждестранните работници в Норвегия да бъдат информирани за правата си по трудовото правоотношение като начин за избягване на сивата икономика и трудовата експлоатация, посочват от агенцията.