/ БГНЕС
С грозни скандали и обвинения в корупция към държавния глава започнаха работа депутатите днес. В пленарната зала депутатите обсъдиха и приеха доклада на временната комисия "Грипен", която трябваше да проверява процедурата по избор на нов боен самолет за нуждите на българската армия. От ГЕРБ намекнаха за милиони подкуп за президента Румен Радев, а от БСП заявиха, че управляващите водят война с държавния глава.

БСП: Скандал с "Грипен"-ите няма, има сценарий за омаскаряване на президента
 
В четвъртък скандалите не подминаха пленарната зала на Народното събрание. Ход на острия тон даде депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, който обяви, че екип на ДАНС от десет дни работи в президентството. Народният представител обясни, че началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, е чел секретна информация, без да има достъп до нея. Става въпрос за документи, свързани с избора на България за покупка на нов боен самолет. От ГЕРБ отново обвиниха президентът в лобизъм за шведския "Грипен" и в ощетяване на другата оферта за американските бойни самолети Ф-16.
 
Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството и сега ще кажа най-важното нещо - има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС и тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и това е Иво Христов. Когато излезе докладът на ДАНС, ще видите, че там е унищожена цялата преписка между Външно министерство и президентството и тогава ще трябва някой да обяснява кой е унищожавал“, каза Антон Тодоров от ГЕРБ.
 
„Докладът е много важен, тъй като става дума за похарчването на милиард и половина лева. Виждаме, че ген. Радев, не президентът, а в своето амплоа на генерал, има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите“, допълни още депутатът от ГЕРБ.

Борисов: Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители
 
Депутатът от БСП Филип Попов попита откъде колегата му Антон Тодоров разполага с такава секретна информация и поиска стенограмата от днешното пленарно заседание да стигне и до главния прокурор Сотир Цацаров:
 
„И вчера, и днес той тук от тази трибуна даде поредното доказателство за това, за което ни говорим - за отношението и опита за удар срещу президента. Аз мисля, че българската прокуратура след това изказване следва да се самосезира и да зададе на господин Тодоров няколко въпроса: Откъде той има достъп до секретна информация? Откъде господин Тодоров знае за операция на ДАНС в българското президентство? Откъде знае за такава операция? Възможна ли е изобщо такава операция? Откъде и кой му е разшифровал това? Откъде има достъп до тази информация? Това не е само въпрос на наказателна отговорност, но и на национална сигурност“, каза Попов.
 
Скандалите прехвърлиха доклада на комисията. Антон Тодоров стигна и по-далеч като намекна, че президентът Румен Радев е настоявал да се купят шведските самолети "Грипен" "не заради едни 5 милиона, а заради потупване по рамото".
 
„Тук не става въпрос за обругателство на личността на президента. Тук става дума за факти. Въпросът е, че той излъга. Той каза, че не е писал опорни точки. Няма да влизаме в етимологичен спор какво е становище, какво е опорна точка, какво е справка. Писал ли е за Грипен? Писал е. Отрече ли, че е писал? Отрече. Значи е излъгал. Визионерът на нацията няма право да лъже. Той днес ще излъже за това, утре ще излъже за нещо друго. Чувам от залата подхвърляния, че вероятно е бил мотивиран. Да, сигурно е бил мотивиран от Грипен по някакъв начин. Знаете ли как е бил мотивиран? Той е мотивиран с потупване по рамото. Не е взел 5 млн. Да не си го помислите. С потупване по рамото е“, каза още Антон Тодоров.

Изслушват бивши военни министри в комисията за изтребителя
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе отношение по темата:
 
„Това, което правите, както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция. Тя започна от една пресконференция на председателя на парламентарната ви група, в която той обвини президента в лобизъм и намекна за корупция. След това последва създаването на тази комисия, която да използвате като бухалка срещу президента Радев. Ще получите нашия отпор по две причини - едната е партийна, а другата държавническа. Партийната е, че ние издигнахме, подкрепихме и работихме за избора на президента Радев. Благодаря на онези българи, които не са членове на БСП, но повярваха, че БСП им предлага достоен президент, който може да промени България. Ние стоим зад президента като партия и прилагаме зад тази подкрепа един единствен критерий - той изпълнява ли ангажиментите, които пое пред българските граждани по време на предизборната кампания. И за една година той не е отстъпил на милиметър от тези ангажименти. Втората причина е държавническа - използвате тази комисия и цялата институция парламент за война с друга институция - президентската, за да разчистите пътя на Бойко Борисов към президентския пост“, каза Нинова.
 
Парламентът прие доклада на временната комисия "Грипен". След гласуването докладът ще бъде изпратен в министерството на отбраната.