/ iStock/Getty Images
Надзорният съвет на НЗОК обсъжда нов механизъм за финансиране на лечебните заведения заради кризата с Covid-19
Лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85 процента от средномесечната си заработка. Такова решение се обсъжда от Надзорния съвет на НЗОК, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет.

Заради ограниченията и противоепидемичните мерки в момента през лечебните заведения не преминават обичайният брой пациенти.

"Безспорно ограниченията, които се наложиха заради пандемията от короновирус, може да доведат до значително по-малка заработка през този период. Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата. Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85 процента от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната", обясни Горанов.

В кампанията в помощ на заразени с коронавирус медици са събрани близо 130 хил. лева

Той поясни, че предложението е за 85%, тъй като е направена преценка, че лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения.

Горанов уточни, че този модел е съгласуван с Българския лекарски съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор.

"Така ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК", обясни финансовият министър.

В парламента се надпреварват с идеи за намаляване на заплатите си

По време на дебатите по актуализацията на бюджета от БСП изразиха резервите си към предложенията на правителството за справяне с кризата. Георги Гьоков от БСП прогнозира, че в края на годината ще има 325-350 хиляди регистрирани безработни, т.е. ще има ръст на безработицата с 4 процента, а не както предполага правителството - с 2,2 процента. 

От левицата обвиниха, че мярката 60/40 изначално е "скопена" и няма да стигне реално до хората. Червените критикуваха още, че не се предвиждат мерки за самоосигуряващите се лица.