След повече от осем часа дебати парламентът прие на второ четене промените в Наказателния кодекс. Депутатите гласуваха по-тежки наказания за причиняване на смърт на пътя. По време на дискусията беше обсъдено дали завишаването на санкциите ще доведе до превенция.

Отложиха заседанието по делото срещу шофьора, причинил смъртта на 13-годишно момиче край Чирпан

Когато по непредпазливост е причинена смърт при управление на превозно средство, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години, а в особено тежки случаи - от пет до дванадесет години, реши парламентът. Досега наказанието по чл. 343 от НК (ал. 1, буква "в") беше от две до шест години, а в особено тежки случаи - от три до десет години затвор.

Ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, наказанието при причиняване на смърт е лишаване от свобода от пет (досега от три години) до петнадесет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от десет до двадесет години, записаха депутатите.

Същото наказание ще важи в случаите, в които шофьора без медицински причини откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози, или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч, или ако деянието е извършено на червен сигнал на светофарната уредба или на пешеходна пътека, наказанието при причиняване на смърт е лишаване от свобода от пет (досега от три години) до петнадесет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от десет до двадесет години, записаха депутатите. До момента наказанието в особено тежки случаи беше от пет до двадесет години.

Колко струва един детски живот: Близки на загинали при катастрофи на протест

Съдът може да отнеме в полза на държавата моторното превозно средство, което е послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му, прие още парламентът.

 
Теодора Цанева, Никол Николова/БТА