Доктори съветват майки да оставят бебета с вродени лицеви аномалии
Доктори съветват майки да оставят бебета с вродени лицеви аномалии / Sofia Photo Agency, архив
Доктори съветват майки да оставят бебета с вродени лицеви аномалии
52826
Доктори съветват майки да оставят бебета с вродени лицеви аномалии
  • Доктори съветват майки да оставят бебета с вродени лицеви аномалии

Между 40 и 50 % от родителите на деца, с вродени лицеви аномалии, са съветвани от медицинските работници да оставят детето си в дом. Това съобщиха от „Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии". Едно на всеки 700 деца се ражда с аномалия на лицето, сочат европейските статистики. Според проучване на асоциацията повече от половината гинеколози у нас не са информирани за проблема и препоръчват прекъсване на бременността при установяване на лицева аномалия.

На година в България се раждат поне 150 деца с някакъв вид лицева аномалия. Според доц. Юри Анастасов, завеждаш отделение по пластична и фациална хирургия, проблемите на тези хора идват най-вече от ниската информираност на здравните работници у нас.

„Около 40-50 процента от тези семейства казват, че са били съветвани да изоставят детето си в дом от акушер-гинеколози, и акушерки най-често, по-рядко от семейното обкръжение. Тази ситуация върви в обратната посока на това, което се опитва да направи здравното министерство през последните години, и най-вече през последните месеци, с цел да намали броя на изоставените деца в дом без да има явна причина за това. Тъй като тези деца имат нормални шансове да имат нормално развитие при правилно лечение и подход", каза още доц. Анастасов.

В момента е в ход изготвянето на национален регистър на хората с лицеви аномалии, като се очаква до 2 години пациентските досиета в него да надхвърлят 15 000.

„Идеята е, че всяко дете, което се ражда или което ще бъде родено, може да се регистрира и тогава ще се следи много по-точно всички случаи, които ще се появят и ще трябва да бъдат лекувани", уточни доц. Юри Анастасов.

По-рано през деня от асоциацията са се срещнали с представители на Министерството на здравеопазването, за да обсъдят по-нататъшни проекти в помощ на хората с лицеви изменения.