Доц. Гломб обясни защо в страната го няма сезонния грип. „Това е познат феномен. Когато започва грипният сезон, имаме доста вируси - A, B. Докато накрая един взима връх и става доминиращият. Сега наблюдаваме същото. Коронавирусът взе връх - той е прекрасно адаптиран към нас. Той се чувства екстра сред нас”, добави тя. Това заяви в студиото на „Здравей, България” ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева - Гломб.

Британският вариант на коронавируса се наложи и го доказахме. Оказа се, че от пробите, събирани преди две седмици, около 75% са с британския вариант на COVID-19. Очаквам следващите партиди да бъдат и повече.

Британският вариант на COVID-19 върлува в 15 области у нас

„Дистанцията от 1.5 м е препоръчително разстояние, което статистически показва, че вероятността да се заразим е по-малка. Такава обаче винаги има. Хората си представят, че когато си направят ваксина, като преболедуват и като спазват мерките, това е като някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90 - 95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата”, допълни експертът.

Относно южноафриканския вариант на коронавируса доц. Гломб посочи, че по-скоро го няма в България. Въпрос на време обаче било в страната да влязат всички варианти.

2995 новозаразени с COVID-19, 150 души са починалите

„От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя.

Дали ще се наложи и трета доза от ваксината заради нигерийския вариант на коронавируса, доц. Гломб обясни, че фирмите производители вече работят за преправяне на препаратите си.  

Лекари искат затягане на мерките срещу COVID-19 (ВИДЕО)

„Необходими са изследвания, за да се докаже дали коригираната ваксина ще произведе достатъчно на брой антитела срещу новите варианти”, коментира тя.

За посещенията в ресторантите доцентът каза: „Всеки има глава на раменете си и може да прецени дали отиването на ресторант му е жизнено необходимо. Разбирам и носталгията към стария начин на живот, но вече една година живеем в тези обстоятелства с коронавируса”, заключи тя.