Директорът на търновския театър подаде оставка
Директорът на търновския театър подаде оставка / снимка: Dariknews.bg, архив

Христофор Йонов подаде молба за освобождаване от длъжността директор на Музикално-драматичния театър „Констатин Кисимов" във Велико Търново.

В придружаващото писмо до министъра на културата Йонов споделя, че от 22 октомври малка част от състава на театъра, начело с местните председатели на синдикалните организации, са в ефективни стачни действия, като системно провалят спектакли, връщат зрители, пречат на мнозинството от колегите си да извършват служебните си задължения и с действията си спомагат за допълнително влошаване на финансовото състояние на търновския театър.

"Смятам, че стачните действия в МДТ са водени основно от лични мотиви и основната цел на синдикатите от встъпването ми в длъжност е не да подпомагат дейността на институцията, а да обслужват личните интереси на водачите им, кадруват и затрудняват дейността ми като директор. Смятам, че Министерство на културата трябва да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си. Да не се влияе от местните настроения и интриги, като ги поощрявява и търси поводи за наказания и отстраняване на директорите си", посочва Йонов в писмото си.

Директорът подчертава, че са саботирани премиерните спектакли на "Червило", два пъти се проваля концерт на Маргарита Хранова, а на 23 октомври Цанка Цанева е отказала да играе в "Църква за вълци". Пропаднали са и планирани турнета в Тетевен, Павликени, Троян, Стамболийски, Плевен, Левски и Свищов, поради заплаха от стачни действия.

Очаква се от Министерството на културата да назначат временен директор на театъра до провеждането на конкурс за длъжността.