Деца-скаути пострадаха от хранителна инфекция
Деца-скаути пострадаха от хранителна инфекция / netinfo

Няколко деца от скаутския лагер в местността Тузлата край Балчик са били покосени от чревно заболяване, научи Дарик. По първоначални данни става въпрос за взрив от хранителна токсоинфекция, каза шефът на балчишката болница д-р Красимир Кръчмаров.

4-5 деца са потърсили помощ в спешните кабинети на лечебното заведение. Хлапетата се оплаквали от висока температура и болки в корема.

Децата са били освободени след преглед, хоспитализирани в инфекциозното отделение няма. Д-р Кръчмаров обаче повикал екип от РИОКОЗ. Според него причината за плъзналата инфекция е лошата комунална хигиена в лагера.

Както е известно там децата сами си приготвят храната и е възможно да са подценили изискванията за чистота, каза лекарят.

Лагерът край Балчик е организиран от Националната организация на скаутите по случай 85-годишнината на скаутското движение. Около 70 деца и младежи от 6 до 28 години от цялата страна живеят в палатки и се обучават да оцеляват при извънредни ситуации. Те си готвят в специално кухненско помещение. Всеки си носи прибори за хранене.

Прегледаните деца са пет деца на възраст от 5 до 15 години, казаха от РИОКОЗ. На 5 август след обяд децата били с повръщане, общо неразположение и 1-2 рядко-кашави изхождания. Взети са проби за микробиологично изследване от 4 от заболелите и им е назначена съответна терапия.

Взета е проба вода за лабораторен анализ. Резултатите от микробиологичното изследване ще бъдат готови в рамките на 3 дни.

52-ма се удавиха за седем месеца

30 души са се удавили от началото на юни досега, сочат последните данни на Национална служба „Гражданска защита”. Така от началото на годината общият брой на удавниците във водоемите в цялата страна достигна 52-ма. За сравнение нещастните случаи, които са завършили фатално през цялата минала година са 42.

От „Гражданска защита” уточняват, че броят на удавниците за първите седем месеца на годината е най-голям в областите Варна - 10 души, и Кърджали – 9. От Министерството на държавната политика при бедствия и аварии пък призовават за повишено внимание при ползването на водоемите.

От ведомството на Емел Етем припомнят да се спазват разпоредбите за безопасност при къпане и плуване само в охраняеми плажове и водоеми и да не се влиза във водата на места, където къпането е забранено.

Препоръчва се също да се избягват безлюдните плажове и да не се забравя, че студената вода може да предизвика термичен шок. Спасителите съветват да не се оставят децата без надзор, да не се влизат във водата веднага след хранене, а плувците да не надценяват възможностите си в непознати водни басейни

Още новини от Добрич