Българите вече нямат скъпи вещи за залагане
Българите вече нямат скъпи вещи за залагане / netinfo
Българите вече нямат скъпи вещи за залагане
62962
Българите вече нямат скъпи вещи за залагане
  • Българите вече нямат скъпи вещи за залагане

Проверка на Дарик в някои от централните софийски заложни къщи показа, че хората все по-често залагат дребни вещи като телефони и сребърни накити, за да платят сметките си. Собствениците на някои от заложните къщи разказват, че желаещите да откупят вещите си, а и другите клиенти също намаляват.

„Сега имаме повече работа да взимаме неща, които след това не можем да продаваме, защото няма на кого. В един смисъл се е вдигнала работата, а в друг смисъл е паднала. Ние не го гледаме като работа, а като печалба. А печалбата е паднала", разказа Илко Бранков, който от години управлява заложна къща в центъра на София.
Според Румен Михайлов, собственик на друга заложна къща в столицата, кризата е ударила всички.

„Идват със сребра за по два лева, идват и хора със злато за доста големи суми. Наблюдава се наплив и на хора, които са имали пари. Кризата удари всички. Хора със скъпи коли идват и залагат. Вещите за най-много пари са златните предмети. Златото се вдигна и общо взето на залог е най-удобно, най-компактно за носене. По-лесно е да донесеш златна гривна за 1000 лв., отколкото 42-инчов телевизор за тези пари. От битовите вещи оставят най-често телефони. Доста хубав пазар има и с лаптопите. Смартфоните държат хубави цени от 1500-1600 лв. и спокойно им даваме по 600-700 лв., хората са доволни от такива неща по принцип. Наблюдава се също и развитие на онлайн търговията - има хора, които се занимават с прекупуване. Купуват неща от нас, след това ги продават на краен потребител на по-висока цена. Има хора, които идват в седмицата по два пъти, знаят, че вадим нови неща. Също така има хора, които знаят, че по заложните къщи има специфични неща. Има примерно стари модели телефони, които не са вече на пазара, а клиентите си ги търсят. Свикнали са например по-старите хора пет години да работят с по-стар телефон и търсят същия модел. Търсят се и разни по-скъпи часовници. Например часовници, които струват по 5000-6000 лв., в заложните къщи могат да се намерят за около 1000 лв.", разказа Михайлов.

Илко Бранков обясни, че вещите си залагат даже заможни хора, които познаваме от телевизионния екран.

„Не идват, защото са закъсали за дребни пари, а са закъсали към момента. Играят в казиното, изтеглили са всичко от банкомата. Но вече няма скъпи вещи. Някой и друг по-скъп телефон. Даже и злато вече не носят хората, явно вече го донесоха. Като цяло се купуват неща, които са до 100 лв. Ако нещо струва 10 000, дам за него 1000, а му искам 1100 лв., го продавам с месеци. Преди си беше движение - автомобили, златна корона от сватба дори съм имал - 1.1 кг, и на нея пишеше Илко. И съм се снимал с нея, после я стопих", каза още собственикът на заложната къща.

В същото време Макс Баклаян - управител на най-голямата къща за покупко-продажба на злато и сребро у нас, обясни какъв е профилът на хората, които продават златните си бижута. „Хора със семейства, предимно жени на възраст над 40 години, със семейство. Хора, които имат текущата нужда да посрещнат някакви местни потребления. И са предимно жени, тъй като изглежда мъжете са по-горделиви и притеснителни, когато става въпрос за продажба на бижута, а може и да е, защото жените имат повече бижута", добави Баклаян.

Заради политическата несигурност у нас в последните месеци, както и заради поредните проблеми с еврото, много хора предпочитат инвестиции в злато вместо депозит, допълва експертът. Според него тази тенденция се дължи на несигурността на хората в обещанията, които всъщност представлявали книжните валути.

„Книжните валути са просто едни обещания, че утре ще струват толкова, колкото струват днес. С намаляващото доверие в тези книжни обещания хората се насочват към инвестиционното злато. Една сериозна част от нашите клиенти, които досега инвестираха в евро, долари , паундове, франкове, заместват своята валута за злато. Ситуацията в Кипър действа на по-глобално ниво. Не само в България, а и в цяла Европа хората са притеснени, че техните депозити в банка струват 10% по-малко от парите в матрака им.", добави експертът.

Съветът му е - ако решим да инвестираме в злато, да купуваме по-малки и повече предмети, защото ако се наложи да покриваме текущи нужди с тях, ще е по-лесно да ги продадем. Инвестициите в сребро също са много успешни, но това ще се усети в дългосрочен план.

„Все повече си вадя извода, че това не е криза, а новият начин на живот, просто така ще се живее вече", заключи Илко Бранков.