Българи, живеещи в чужбина, финансират трафика на антики у нас
Българи, живеещи в чужбина, финансират трафика на антики у нас / netinfo

Българи, живеещи в чужбина, финансират каналите за трафик на антики у нас. Пред Дарик радио началникът на сектор „Контрабанда на културно- исторически ценности” към ГДБОП Володя Велков съобщи, че годишно от страната ни се изнасят тонове антични предмети.

Хората, които финансират иманярите и трафикантите на антики у нас използват скъпа техника и дори археологически карти на страната, които са рядкост, съобщи още Володя Велков. Той допълни, че с този бизнес се занимават наши сънародници, които често са свързани с престъпни групи.

Най-често се наемат под аренда земи в близост до археологически обекти. Антиките се търсят от иманяри със скенери, които струват по 50 – 60 хиляди евро единият. След това откритите предмети отиват в суров вид в антикварни магазини в Западна Европа.

Често трафикантите използват и чужди граждани, за да заличат следите на античните предмети и така те пристигат в аукционите като собственост на граждани на Испания или Австрия например.

Според антимафиотите най-разпространеният начин за износ на културно-исторически ценности е като се укриват в кабините на камиони, пренасящи големи по обем товари. Заедно с Италия и Гърция страната ни е в челната тройка на държавите в Европа, от които се изнасят нелегално най-много антични ценности.

Володя Велков съобщи още, че и в българското интернет пространство продължават да съществуват аукциони за продажба на древни монети и други антични предмети.

Според информация на Дарик незаконна търговия с културно-исторически ценности се извършва и на част от сбирките на иманяри, които се провеждат най-често във Велико Търново и Враца.