Б. Цеков: Нужно е тълкуване на КС - може ли задължителното гласуване да е предмет на референдум
Б. Цеков: Нужно е тълкуване на КС - може ли задължителното гласуване да е предмет на референдум / снимка: БГНЕС, архив
Б. Цеков: Нужно е тълкуване на КС - може ли задължителното гласуване да е предмет на референдум
70077
Б. Цеков: Нужно е тълкуване на КС - може ли задължителното гласуване да е предмет на референдум
  • Б. Цеков: Нужно е тълкуване на КС - може ли задължителното гласуване да е предмет на референдум

Ако мнозинството приеме идеята на президента за референдум, свързан с изборното законодателство, задължително преди обсъждането на казуса Народното събрание трябва да поиска тълкуване на Конституционния съд по въпроса за задължителното гласуване. Това каза в ефира на Дарик председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков. По думите му конституционните съдии трябва да се произнесат дали основни права, като избирателното право, могат да се ограничават или видоизменят чрез референдум. Тезата на Цеков е, че правото да гласуваме е неотменимо и защитено от Конституцията и само ВНС може да го промени в задължение.

Въпреки че подкрепя инициативата на държавния глава да има допитване по темата, Борислав Цеков е категоричен, че предложените въпроси трябва да се променят.

„Не говоря в момента „за" или „против" самото задължително гласуване. Поставям въпроса - може ли тази тема да се решава чрез референдум? Становището ми е категорично отрицателно поради следното. Конституцията е предвидила една много висока степен на защитата на основните права на гражданите. Едно от тях е и активното избирателно право. За да гарантира тяхната неподвластност на конюнктурни политически, обществени настроения, е въведен принципът за неотменимост на основните права. Това е член 57 от Конституцията. За да затрудни още повече всякакви идеи за ограничаване правата на гражданите, конституционния законодател е предвидил, че принципът за неотменимост не може да бъде текущо променян или модифициран, или отменян от обикновеното Народно събрание. Това може да прави единствено Великото Народно събрание", добави Цеков.

По думите му чрез референдум не може да се ограничи, както в случая се предлага, активното избирателно право: „Това не може да се направи с обикновена поправка в Конституцията, а трябва да се свика Велико Народно събрание".

Борислав Цеков подчерта, че законът за прякото участие на гражданите забранява провеждането на референдуми по въпроси от компетентността на Великото Народно събрание.

По думите му, за да бъде изчистено всичко предварително, ако се стигне до такъв референдум, ако се намери воля в Народното събрание, макар и съответно променени и усъвършенствани въпросите, които се предлагат от президента, да бъдат подложени на референдум, преди това предварително трябва да се поиска едно задължително тълкуване от Конституционния съд, докъде се разпростира принципът на неотменимост на основните права и може ли чрез референдум да се ограничават или видоизменят основните права?!"