Учените и лекарите продължават да наблюдават възстановяването на излекуваните от COVID-19 пациенти. Вече е ясно, че болестта остава тежки последици за много от оцелелите от нея.

От Инфекциозното отделение в Горна Оряховица започва историята на един млад мъж. В края на миналата година той преминава от тук заради тежък COVID-19, от който е излекуван, но с цената на много по-сериозен проблем.

Животът на 52-годишния Стефан Грозев от Горна Оряховица се преобръща точно на Коледа – ампутират десния му крак.

„От начало всичко си вървеше в рамките на нормално. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – задух, сатурацията ми падна. Впоследствие ми посиняха пръстите и аз им споменах на докторите, че има проблем. Никой не вземаше под внимание, а аз не съм лекар, който да решава нещата. Казаха ми, защото съм легнал на една страна, а и аз не можех да обяснявам много, защото не ми стигаше въздуха. Избягвах, дори разговори с моята съпруга по телефона”, разказва Стефан Грозев.

След две седмици Стефан преболедува коронавирусната инфекция и е изписан, но кракът му продължава да посинява. Изпратен в плевенска болница, където лекарите констатират тромбоза на кръвоносните съдове в десния крайник. И се започва борба за спасяването на крайника.

„Първа операция на 15-ти. Последва запушване, на другия ден - нова операция”, спомня си Стефан, а съпругата му Диляна допълва: ”Интервенцията се наложи с идеята да се спаси периферното кръвоснабдяване и ако бяха успели -  кракът можеше да бъде запазен, но не поддаде на лечението. Не стана и трябваше да вземе решение – или влошени чернодробни показатели, или ампутация на крака. Времето не работеше в наша полза и на 26 декември беше ампутиран крака”.

В плевенската университетска болница, направили ампутацията на Стефан, ежедневно се сблъскват с тежките последици при пациенти прекарали COVID-19. Най-честата диагноза – инфаркт или инсулт, трудно могат да бъдат предотвратени.

По официални данни около половин милион българи за преминали COVID-19 или все още боледуват. Прогнозите на Българския кардиологичен институт, чийто член е и доц. Яна Симова,  са, че над 100 000 от тях ще бъдат с пост-COVID синдром.

„Имам страшно много случаи. Хора, влизащи в този кабинет, идват и ми казват: “Аз не съм същият човек. Не се чувствам , така, както преди да хвана този вирус. Не мога да спортувам като преди. Не мога да мисля нормално. Не мога да се върна на своята работа. Не мога да съм същият в своето семейство”, посочва доц. д-р Симова.

А в опита си да си върне нормалния начин на живот Стефан Грозев и семейството му започнаха да търсят подходяща протеза за десния крак.

„Стана ни ясно, че има начин. Съвременното протезиране е достигнало достатъчно добро развитие, за да осигури изработка на протеза, която да замести крака и движението. И протезата, която ни се предложи съобразно начина му на живот и всичко, което тестваха, струва 64 хиляди лева. Гледаме в посока да е максимално подвижен”, разказва съпругата на Стефан Диляна.

Ако някой иска да помогне на мъжа с постковид синдром под формата на ампутация, лесно може да намери дарителската кампания в социалните мрежи.

Източник: NOVA