4-годишните карат предучилищна и у дома
4-годишните карат предучилищна и у дома / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
4-годишните карат предучилищна и у дома
60497
4-годишните карат предучилищна и у дома
  • 4-годишните карат предучилищна и у дома

На извънредо заседание на образователната комисия от мнозинството предложиха да се разпишат възможност за обучение вкъщи на онези малчугани, чиито родители не искат детето им да ходи на предучилищна от 4 години.

Първоначалният текст гласеше: "Формите на педагогическо взаимодействие се осъществяват при целодневна или полудневна организация при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за предучилищното образование", а управляващите предложиха да се допълни: "или самостоятелна организация по избор на родители".

Според опозицията обаче това по никакъв начин не отговаря на исканията на родителите. От опозицията предложиха да се отложи гласуването, защото заседанието на парламента трябва да продължи, но има депутатите в комисията, които искат да коментират промените.

Въпреки това управляващите настояха дебатите да бъдат прекратени, приеха новия вариант и предстои на днешното заседание парламентът да разгледа спорния текст.

Междувременно родители и учители от детски градини влязоха в спор в кулоарите на парламента трябва ли задължително обучение за четиригодишните деца. Според учителите само така малчуганите могат да се развиват напълно нормално. Очаквано на противоположната позиция бяха родителите, които поискаха държавата да не налага задължителни мерки. Според тях всичко се прави, за да могат да се усвоят евросредства.

"Всички 4-годишни в закона като задължително обучение тръгват на детска градина, но това не означава, че като е задължително обучението, те тръгват на детска градина и в закона няма форми самостоятелни, дали ще е за един час, дали ще са за два часа, дали ще са за пет часа. Това е пожелание на родителите. Защо се употребява думата задължителна, за да може обществото да получи от държавата ни, т.е. родителите да получат място в детската градина, защото от три години има голяма истерия. Във вторник и четвъртък, когато ми е приемното време в детската градина, пред кабинета ми е опашка. Родителите ме питат дали ще имат шанс техните деца тази година да влязат в детската градина. Желанието е децата от 1 година да влязат, а ние говорим тук за 4 години. Не знам какъв е проблемът - когато те са на 4 години, държавата ще им осигури задължителното място на 4-годишните", заяви Ксения Семизорова, директор на детска градина.

Според един от родителите Бисер Николов това, което се пледира, че ще има индивидуални форми на обучение, не е истина: "Всичко минава през задължителна държавна програма. Всичко това го одобрява отново държавата, отново министърът, отново родителите трябва да се регистрират, трябва да бъдат контролирани от държавата".

Според зам.-председателя на "Единство" Гергана Николова задължителният характер на този закон е изключителна глупост: "Не може да бъдат задължавани родителите на 4-годишните да дават децата си независимо в каква форма. Това трябва да е избор на родителите".

Родителите, които желаят сами да се грижат за четиригодишните си деца, ще трябва да се регистрират в детска градина и няма да бъдат санкционирани. Това коментира заместник образователният министър Милена Дамянова.

По думите й, с новите изменения законът позволява това да се случи.

Без да става ясно как точно родителите ще доказват училищната готовност на децата си, Дамянова допълни, че социалните служби ще следят дали детето получава необходимите грижи и дали са спазени неговите права.

"Самостоятелната форма не предполага финансиране, знаете, че и в училищното образование е така. Това е възможно за 0,9% от родителите", поясни Дамянова. Тя уточни, че регистрацията я прави родителят и той носи отговорността за това.