/ БГНЕС
Правителството ще пита НС дали държавата да участва в АЕЦ "Белене"
Премиерът Бойко Борисов констатира, че в Европейския съюз цари лицемерие по отношение на санкциите срещу Русия, но в същото време изрази задоволство от българо-руските икономически и дипломатически отношения. В подкрепа на думите си, че те са приятелски и прагматични, той напомни, че се подготвя посещение за посещение на руския президент Владимир Путин в България догодина за 140-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.

"Ние изобщо не говорим за шпионски скандал, русофили и подобни", заяви премиерът Бойко Борисов на парламентарен контрол в отговор на социалиста Антон Кутев, задал въпрос за отношенията ни с Русия.

"Както виждате, нямаше никакви реакции по шпионския скандал", добави премиерът за мълчанието откъм Кремъл по разследването на службите и разпитите на представителите на Движение "Русофили".

Той наблегна, че само преди няколко дни смесената междудържавна комисия на България и Русия е постигнала отлични резултати в енергетиката.

Борисов направи преглед на двата най-важни енергийни проекта, които са на дневен ред в момента - "Турски поток", който ние наричаме  "Балкански поток", както и АЕЦ "Белене".

Премиерът успокои Антон Кутев, че правителството ще пита парламента дали държавата да участва в АЕЦ "Белене", дали да има "златна акция", или пък да се включи с миноритарно, или мажоритарно участие. От общо 12-13 кандидати да строят втората атомна централа, особено важен ни е  консорциумът, сглобен от "Росатом", в който участват компании от САЩ, Франция и Германия, стана ясно от думите му.

"Ние имаме два български реактора, наша собственост", подчерта Борисов и обясни, че в консорциума с руснаците влизат още "Дженерал", френската държавна компания "Фра атом" и една немска компания. Тристепенни преговори текат, и както Денис завчера каза - просто прекрасно сглобени проекти", възкликна Бойко Борисов.

"Този "поток" нямаше да стане, ако не бяхме го "избродирали", и, както каза Денис Мантуров - гросмайсторски ход", коментира от трибуната премиерът. "Огромни усилия положихме и с Путин, и с Медведев, и със Саудитска Арабия, че да можем да го направим. Виждате - той стартира за над 1 милиард", добави той.

Борисов припомни, че "Южен поток" се е провалил заради огромния натиск отвън.

"Що се касае до "Южен поток", няма да коментирам, за да не дразня, но на практика огромният натиск и на Щатите, и на ЕС, го правиха невъзможен", призна на висок глас министър-председателят.

"Единственият проблем, който имаме, е с лицензите на оръжейните заводи. Колегата Стойнев няма да си изкриви душата, че винаги са го поставяли този въпрс и ние винаги сме го отделяли настрани и го отдалечихме във времето. Един ден трябва да кажем какъв компромис може да се постигне по тази тема с руската федерация. Над 15-20 години това е нерешим проблем", коментира този аспект от икономическите ни връзки с Москва българският премиер.

Соцдепутатът попита още дали България не може да помогне за падане на санкциите срещу Русия.

"Въпросът за санкциите срещу Русия не е по силите на България. И ако някой си мисли, че може да го придвижи да паднат санкциите, заблуждава хора.

Много държави се изказват срещу санкциите, но абсолютно всички в Съвета гласуват за санкциите. Сиреч, има лицемерие. Отвън излизат лидерите на големи европейски държави, между другото Австрия се опита да направи такова посредничество, но видяхте какво й се случи. Един ден вие можете да успеете, но да кажа, че ние ще направим така, че да отпаднат санкциите, е наивно, и не бих го казал", коментира Борисов. 

По думите в момента отношенията с новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират и ако Минските споразумения се спазват, санкциите ще паднат. 

"Но в момента в света големите държави се бомбардират със санкции - Китай-Щатите, Щатите-Русия, Европа-Русия, и това влияе и на търговията, и на отношенията", продължи той.

Премиерът посочи, че трябва да се опитаме да напредваме по други теми с Русия като туризма и фармацията, към която имало огромен руски интерес.

"Новоросийск-Бургас ферибот да се пусне, за да може тези руски туристи по-лесно да си идват с колите. Имат голям интерес и към фармацията, там трябва да наблегнем с нашите частни компании, защото това е голяма възможност. Подготвя се и посещение за догодина на руския президент във връзка със 140-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Както виждате, нямаше никакви реакции включително и около шпионския скандал. Така че прагматично, точно, на базата на взаимната изгода, продължаваме да работим нататък", заключи Борисов.