Въглеродни кредити финансират проект за възобновяеми енергоизточници у нас
Въглеродни кредити финансират проект за възобновяеми енергоизточници у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

ЕБВР купува въглеродни кредити по проект за ВЕЦ в България, което ще съдейства значително за намаляване на емисиите на парникови газове.

Проектът предвижда изграждане на девет малки ВЕЦ по поречието на река Искър, но около 40 км северно от София, с цел да се елиминират емисиите на 336462 тона въглероден диоксид чрез заместване на електроенергията, произведена от изкопаеми горива, с водноелектрическа енергия, при която източникът е възобновяем и с нулеви емисии. ВЕЦ-овете ще бъдат построени, притежавани и експлоатирани от ВЕЦ „Своге” – компания, 90 процента от която са притежание на филиал на „Петролвилла и Бортолотти” – италиански доставчик на енергия и енергийни услуги, и 10 процента – на общината в Своге.

Емисиите от парникови газове се удостоверяват от независим орган, който ще проверява дали заявените намаления на емисиите са постигнати в действителност. След това българското правителство ще прехвърли тези кредити по сметката на Холандия. Холандия е поела ангажимент да намали с 6 процента емисиите си на парникови газове в сравнение с нивото на тези емисии от 1990 година, което означава намаляване с 200 млн. тона до 2012 г.

До момента ЕБВР е подписала от името на холандския фонд три проекта за въглеродни кредити в България, от които се очаква да бъдат получени 1,7 млн. въглеродни кредити. Сред тези проекти са преминаването към използване на биомаса като гориво в Хартиения завод в град Стамболийски, инвестиционна програма за енергийна ефективност в „Свилоцел” и портфейл от проекти за енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници при банка ОББ.

Въглеродните кредити се дават, когато един проект води до намаляване или избягва напълно генерирането на емисии на парникови газове в сравнение с емисиите, съществуващи преди неговата реализация. Протоколът от Киото създава пазар, на който компаниите и правителствата, които намалят емисиите на парникови газове, могат да използват тези намаления в изпълнение на ангажиментите си по Протокола или да продадат съответно получените въглеродни кредити.