В строителния бранш не са оптимисти за развитието на отрасъла тази година
В строителния бранш не са оптимисти за развитието на отрасъла тази година / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В строителния бранш не са оптимисти за развитието на отрасъла тази година
71143
В строителния бранш не са оптимисти за развитието на отрасъла тази година
  • В строителния бранш не са оптимисти за развитието на отрасъла тази година

През 2013-а строителството е достигнало нивата от 2006 година, сочи доклад на Камарата на строителите в България, а от бранша не са оптимисти за 2014 година. Междувременно вицепремиерът Даниела Бобева подчерта, че строителният сектор е изключително важен за икономическото развитие на страната. Тя обясни, че строителството е един от движещите фактори за растежа, а 1 процент ръст при него води поне до процент и половина ръст на икономиката.

Бобева коментира пред представители на строителния бранш, че за да има икономическо развитие в сектора, е необходимо да се предприемат мерки от страна на бизнеса.

"Вие разчитате на държавата да открива нови държавни проекти, за да може да строите. Икономическото развитие не се прави от държавата, а от бизнеса. Това, което трябва да прави държавата, е да създава условията за това да правите повече бизнес, да расте строителството и от там цялата икономика. Пролет пукна, време е за ремонти и за строителство", каза Бобева пред представителите на бранша.

Тя допълни, че са готови промените в Закона на устройство на територията, които целят максимално да намалят административната тежест. Председателят на Камарата на строителите в България инженер Светослав Глосов обаче не е оптимист за развитието на сектора през настоящата година.

По думите му през 2013 година секторът не е успял да реализира потенциала си и като цяло остава в позиция на догонващ растеж. Миналата година строителната продукция е догонила нивата си от 2006 година. Преките чуждестранни инвестиции миналата година са намалели с 92,3 на сто спрямо 2012 година, а произведената продукция в отрасъла бележи спад от 12,6 на сто на годишна база.

Обемът на незавършеното строителство в края на 2013 година се рaвнява на 19 милиарда лева. Близо 600 са заличените фирми.

Глосов подчерта, че браншът разчита на прозрачни обществените поръчки, за да може да работи.