Световната банка препоръча да вдигнем производителността на труда
Световната банка препоръча да вдигнем производителността на труда / снимка: БГНЕС

България може да разчита да постигне изравняване с европейския стандарт на живот през следващите двайсет години, ако осигури средногодишен ръст на производителността на труда пет на сто. Това каза Дорте Домланд - главен икономист в Световната банка /СБ/ за Европа и Централна Азия, при представянето на доклад на банката по темата. За периода 2000-2013 г. средногодишният ръст на производителността на труда в България е три на сто.

За да има България дългосрочен и устойчив икономически растеж, е необходимо да повиши производителността на труда. Положителният ръст на производителността на труда се отразява позитивно и на заетостта, води до намаляване на бедността и повишаване на заплащането, отбеляза експертът.

При подобряване на стандарта на живот в България по-малко българи биха напускали страната, а някои тях, които са в чужбина, може и да се върнат в родината. Като цяло повишаването на производителността в страната ще ограничи икономическите последици от демографските проблеми в България, смята специалистът.

Данев: Младите хора предпочитат да са чиновници, не да работят в реалния сектор

Анализ на Световната банка показва, че в България има тенденция фирмите с ниска производителност на труда наемат повече като брой работници, посочи Дорте Домланд и допълни, че ако тенденцията се обърне, икономиката ни би се развивала по-бързо. Сред препоръките на експерта за подобряване на производителност на труда е да се инвестира в човешкия капитал - добро ниво на образование за всички българи, качествено средно и висше образование, възможност за учене през целия живот, интеграция на страната в световната икономическа мрежа.

Ще се нуждаем от специалисти по роботика и интегрални схеми за квантови компютри

Иновативните фирми у нас са с най-ниско ниво като дял от икономиката спрямо ЕС, отбеляза експертът и препоръча създаване на благоприятна среда за развитието им. Необходимо е и подобряване на качеството на управление, защото спрямо ЕС България е на най-ниско равнище, особено що се отнася до влиянието на съдебната власт, каза специалистът. Ако сравним работата на съдебната власт с тази в другите страни от ЕС, ще видим, че България е на последно място почти по всички показатели, каза Домланд. В частност тя визира бавното решаване на случаите за фалити, оплакванията на фирмите от корупция.

Източник: БТА