Кирил Петков
Кирил Петков / БТА
В България са получени 602 писма от чужди компании, свързани с желание и интерес към инвестиции. Това съобщи министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков.

Инициативата е тръгнала след вътрешно съревнование между икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси на България по света.

"Аз наистина съм изненадан от броя на получените писма. 602 писма със заявено намерение за инвестиции, за интерес за експортни сделки и за сътрудничество", коментира още Петков.

Служебният министър поясни, че 129 от писмата са с директни намерения за инвестиции, със заявен интерес са 218, а 255 писма са за сътрудничество. Той допълни, че очакванията му са били за не повече от 300 писма.

Министър Петков показа дипломата си от Харвард

"След като имаме толкова желаещи фирми да инвестират в България, сега трябва да работим активно, за да може голяма част от тях да станат реални инвестиции. Още в събота мисля, че ще можем да обявим една от тях като директна инвестиция в нашата страна", разкри още финансовият министър.

Кирил Петков
БТА

Изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев коментира от своя страна, че чуждестранните инвестиции също така могат бъдат използвани като рекламни кампании на България в чужди държави.

"Надяваме се по време на инициативата Три морета да установим тесни връзки с инвестиционните агенции на другите държави и да започнем такива сътрудничества, които са от взаимен европейски интерес за да постигнем по-голяма подкрепа от ЕК. На тази база се надяваме България да стане център в сферата на иновациите и център на автомобилите на бъдещето", заяви Янев.

От думите на министър Петков стана ясно още, че Европейската космическа агенция ще дойде у нас, за да оцени възможностите на страната ни да развива бизнес в тази насока.

Министър Петков се похвали: Привлякохме за първи път компания за електромобили

Интерес към инвестиции у нас са проявили както европейски и американски компании, така и такива от Азия. Една от фирмите се занимава с компоненти за космически спътници, а друга със съхранение на електрическа енергия.

Петков коментира още, че не вижда причина да има Държавна петролна компания, но това трябва да го реши редовно управление, а не служебно.