Поскъпването на тока е неизбежно, смятат експерти
Поскъпването на тока е неизбежно, смятат експерти / снимка: Thinkstock/Getty Images

Бившият зам.-председател на комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев смята, че в някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно.

В предаването "Събуди се" по Нова телевизия той обясни, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Последният пример бе за смяната на шефа на борда на БЕХ.

„Искрено се съмнявам, че те ще предприемат мерките, които са необходими, а те са да се справят с двата основни проблема на българската енергетика - големите разходи, които отиват за вятърни и слънчеви централи - 30% от разходите само за 5% от тока и големите разходи за т.нар. „америкенски ТЕЦ-ове", където цената на изкупуване на електроенергия е два и половина пъти по-висока от пазарната, като се изкупуват задължително всичката произведена енергия. Ако те не се справят с тези два проблема, цената на тока ще се вдигне", категоричен бе Куюмджиев.

Той отказа да прогнозира с колко точно може да поскъпне електроенергията. По думите му обаче не е невъзможно цената на тока да се вдигне с 20 на сто.

„В енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. И сега тази бомба е готова за детониране. Въпросът е кой ще я детонира и с колко", обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той изчисли, че в момента „само ценовия дефицит в НЕК възлиза на 1,5 млрд лв., който има пряко отношение към ценообразуването. И зад балансовия, това са задълженията за инвестиционна дейност, са 1,4 млрд. лв., или общо 2,9 млрд. лв. Това е само в НЕК", дъбави той. По думите му заради рестрикции в последните години не са извършени редица инвестиционни и ремонтни програми и ако те се осъществят, сумата нараства значително.

Явор Куюмджиев бе категоричен, че няма да се стигне до режим на тока, тъй като страната ни произвежда повече електроенергия, отколкото са необходими за вътрешното потребление и износа.

Източник: Novanews.bg