НС отхвърли предложението на опозицията за индексиране на пенсиите с 12.6%
НС отхвърли предложението на опозицията за индексиране на пенсиите с 12.6% / Sofia Photo Agency, архив
Парламентът отхвърли предложението на опозицията за индексиране на пенсиите с 12.6%
58012
Парламентът отхвърли предложението на опозицията за индексиране на пенсиите с 12.6%
  • Парламентът отхвърли предложението на опозицията за индексиране на пенсиите с 12.6%

Парламентът отхвърли предложението на опозицията за индексиране на пенсиите с 12.6 процента от януари догодина и последващо осъвременяване по швейцарското правило от юли.

Депутатите от Коалиция за България и ДПС мотивираха внесеното проекторешение с натрупаната за тази година реална инфлация от 12.6 процента и над 1,4 млн. пенсионери, живеещи под или около линията на бедността.

От ГЕРБ защитиха политиката на правителството за диференцирано увеличаване на пенсиите от 1-ви април и обвиниха предишните управляващи, че с вдигането на пенсиите, са увеличили дефицита в пенсионния фонд, без да проведат нужните реформи в системата.

Народният представител Емилия Масларова припомни, че по време на мандата на Тройната коалиция пенсиите са били увеличавани всяка година, а за Коледа пенсионерите са получавали добавки. През мандата на ГЕРБ беше премахнато швейцарското правило, бяха увеличини нужните години осигурителен стаж в условията на рекордна безработица, а вдигането на пенсиите обхвана само най-ниските, заяви Масларова. Тя направи сравнение между покупателната способност на пенсиите през 2009 година и през настоящата година.

"В 2012 година с предната пенсия можехте да купите 66 килограма по-малко брашно. Със средномесечната си пенсия можете да купите 11 килограма по-малко сирене, цели 48 килограма по-малко захар, 33 литра по-малко олио и над 280 яйца по-малко. Малката потребителска кошница няма инфлация 9 или 10, малката потребителска кошница надхвърля 35 процента инфлация. Електроенергията се повиши с цели 36 процента. Тоест един пенсионер днес може да си позволи по-малко от две трети от онова, което е консумирал в годината 2009", обясни Масларова.

Депутатът от ГЕРБ и председател на социалната комисия Светлана Ангелова обвини предишните управляващи в изпреварващо увеличение на пенсиите през последната година от мандата им, въпреки записаното в закона правило за осъвременяване.

Ангелова заяви още: "Последното осъвременяване на пенсиите беше извършено през периода януари - юли 2009. През тази година пенсиите бяха увеличени три пъти за шест месеца; в резултат на това средната пенсия за осигурителен стаж и възраст нарастна с над 25 процента при - забележете - средногодишна хармонизирана инфлация за 2009 година от 2,5% и ръст на средния осигурителен доход от 10,8 на сто. Както виждате, данните недвусмислено показват, че в 2009-та има едно изпреварващо увеличение на пенсиите в сравнение с индекса на потребителските цени и увеличаване на доходите на икономически активните лица. Тоест вие през 2009 година увеличихте над 20 процента от допустимото доходите на пенсионерите. Както се казва - вие сте излезли извън чергата и това е основната причина през юли месец, когато ГЕРБ дойде на власт, да завари този недостиг в пенсионния фонд".

Павел Шопов от Атака разкритикува отправените взаимни обвинения и заяви, че партията му подготвя алтернативен проектобюджет, в който ще има и формула за увеличение на пенсиите. "Като кажете швейцарското правило, мед ви капе на устата. Направете пенсията 1/10 от швейцарската. Това е 500 лева минимална пенсия".

По време на дискусията социалният министър Тотю Младенов посочи, че в края на мандата на предишните управляващи дефицитът на НОИ е бил над 2 милиарда лева, заради вдигането на пенсиите и липсата на реформи в пенсионната система. В началото на мандата на Тройната коалиция дефицитът е бил близо 600 милиона лева, посочи още Младенов.