Над 20 млн. души са жертвите на принудителен труд по света
Над 20 млн. души са жертвите на принудителен труд по света / снимка: БГНЕС
Над 20 млн. души са жертвите на принудителен труд по света
73241
Над 20 млн. души са жертвите на принудителен труд по света
  • Над 20 млн. души са жертвите на принудителен труд по света

Около 21 милиона души по света са жертви на принудителен труд, като само в Европейския съюз те са над 880 хиляди, показват данните на Международната организация по труда.

Те бяха представени по време на конференция, посветена на превенцията срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация, организирана от асоциация Ла Страда Интернешънъл и Асоциация Анимус.

Основните държави, към които се трафикират хора с цел принудителен труд, са Гърция, Испания, Италия, Германия, Швеция и Чехия.

Според доклад на Националната комисия за борба с трафика на хора през 2013-та година се наблюдава увеличение на броя на жертвите на трафик с крайна точка страните от Централна Европа, както и към Швеция с цел трудова експлоатация във връзка с брането на боровинки.

Особено уязвима група остава ромското население. Наблюдава се и по-голям брой мъже, станали жертва на трудова експлоатация в селското стопанство и строителството.

Много често мъжете са жертва и на просията, като значителна част от просещите са с физическо или ментално увреждане. При жените експлоатацията е най-разпространена в домакинската работа.

От неправителствените организации, които се занимават с превенция на трафика, препоръчват при търсене на работа в чужбина, да не се заплаща на посредническа агенция, да се изисква договор на български език и да не се подписва на чужд език, ако не се разбира какво пише в договора, както и да се потърси информация за трудовите права в съответната държава.