Въпросът как забогатява една нация е фундаментален, особено в контекста на протести, обсъждането на бюджета и исканията за по-високи доход.

Каква е икономическата логика за повишаването на доходите? Разберете от коментара на журналистите Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Важният въпрос е как да се покачат реалните доходи - това, което можем да си купим с парите, които получаваме от заплата, наем и т.н. Ние можем да купуваме повече и ставаме по-богати тогава, когато произвеждаме повече. За да произвеждаме повече, ние трябва да инвестираме повече, но за да инвестираме повече, трябва да има спестявания, с които да се инвестира в технологии и човешки капитал. Чуждите инвестиции също помагат да се „догони” липсата на спестявания.

По 40 лева за Коледа ще получат най-бедните пенсионери у нас

Дори благотворителността е свързана с преразпределяне на вече създаден доход. Богатството, добавената стойност се създава, тя трябва да се произведе.

Държавата не може административно да вдигне доходите. Тя има преразпределна функция - взема от Иван, за да даде на Георги или Валя. И от 5 произведени ябълки не прави 6, а само разпределя 2 или 3 по произволно усмотрение.

л
Thinkstock/Getty Images

Функцията на държавата е да създаде условия предприемачите да използват оскъдните ресурси най-ефективно и ябълките да станат от 5, да речем, 6-7, а защо не и 8... И така да има повече за всички.

Лошото става тогава, когато вследствие на държавна намеса и преразпределяне някой взема много повече от произведеното, без да е добавил стойност, тоест имаме „лошо неравенство”.

Другото неравенство в доходите, което е вследствие на усилия и ценности като спестовност, внимателно планиране и работа, е „добро” и мотивира всички останали да станат по-добри. Дори да помагат на съгражданите си, които имат амбиция в дадена посока - както правят немалко известни спортисти или успели хора у нас и по света, поощрявайки младежи или хора, моментно изпаднали в трудна житейска ситуация.