Кабинетът предлага минимална пенсионна възраст за полицаи и военни
Кабинетът предлага минимална пенсионна възраст за полицаи и военни / снимка: БГНЕС
Кабинетът предлага пенсионни промени за полицаи и военни
79255
Кабинетът предлага пенсионни промени за полицаи и военни
Кабинетът предлага минимална пенсионна възраст за полицаи и военни
  • Кабинетът предлага пенсионни промени за полицаи и военни
  • Кабинетът предлага минимална пенсионна възраст за полицаи и военни

Военните и полицаите ще се пенсионират при навършени 52 години и 10 месеца, със стаж от 27 години, но без задължение да са на работа в системата към момента на пенсиониране - това предвиждат нови поправки в Кодекса за социално осигуряване, които са част от цялостната пенсионна реформа. Те бяха представени от вицепремиера Ивайло Калфин.

Минималната възраст за пенсиониране ще бъде с 10 години по-ниска за летци, парашутисти и водолази заради по-тежките условия на труд.

Промените трябва да влязат в сила от 1-ви януари догодина, като за всички служители, които изпълнят условията за стаж до края на тази година, ще има гратисен период от 3 години, в който могат да се пенсионират без изискване за възраст.

Предвижда се още възрастта да започне да нараства с по 2 месеца на година от 2017-та, до достигане на 55 години за полицаи и военни, и на 45 години за останалите.

От синдикат "Отбрана" към КТ Подкрепа обявиха, че подкрепят въвеждането на възраст, но тепърва ще анализират, дали предложената стойност ги удовлетворява. Подобна е позицията на синдиката на служителите в МВР, които обаче са против покачването на възрастта до 55 години.

Новите условия за пенсиониране ще засегнат около 85 000 служители, като работещите при по-тежки условия са под 1000 души. Вицепремиерът Калфин изрази очакването си, че промените ще бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите и заяви, че няма да отстъпи от условието за минимална пенсионна възраст.

„Мисля, че това предложение е максимално балансирано, дава спокойствие на хората, които работят в сектор „Сигурност", срещу което въвеждаме възраст, която е много близка до фактическата възраст, при която средно от бранша излизат в пенсия", каза Калфин.

При навършване на възрастта служителите на МВР и МО ще могат да остават на работа в системата.

„Когато навършат възрастта за пенсия, те, както досега няма да има нужда да напускат системата, освен ако, както ще променим законодателството, не реши работодателят. Човекът, който е придобил пенсионни права и получава пенсия, по желание на работодателя, може да продължи да работи или да напусне. Но за военните, особено в системата на Министерството на отбраната, където няколко пъти ми казаха командващите, че се оголват цели сектори - пилоти на изтребители, инструктори и така нататък, тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата - нещо, което досега не са имали възможност да правят", обясни вицепремиерът.

Законопроектът предвижда създаване на отделен фонд за осигурителните вноски на военни и полицаи. За родените след 1960-та година, които имат вноски в универсален пенсионен фонд, но в момента получават пенсия единствено от НОИ, се дава възможност да прехвърлят партидите си в института. Тези, които имат отпусната пенсия преди края на тази година, могат да поискат преизчисляване, ако до една година след влизането в сила на закона прехвърлят партидата си в държавния фонд.