Г7: Цените на енергията са основен проблем
Г7: Цените на енергията са основен проблем / netinfo

Световният икономически растеж е застрашен от забавянето на американската икономика, покачващите се цени на петрола и засилените национални протекционистки мерки. Това предупреждение отправят финансовите министри на страните от Г-7 в изявление, цитирано от ДПА, което се очаква да бъде публикувано по-късно днес след срещата им, организирана в рамките на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Сингапур.

В документа министрите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ изразяват оптимизъм за сегашните перспективи на ключовите световни икономики.

Положителните тенденции обаче са застрашени от забавянето на растежа в САЩ, както и от "напрегнатите и нестабилни енергийни пазари, което повишава очакванията за нивото на инфлацията и разпространението на протекционистки тенденции", се посочва в документа.

Според финансовите министри от Г-7 един от основните проблеми на световната икономика са високите цени на енергията.

За да се предотврати засилването на нестабилността на цените на петрола, според Г-7 е нужна по-голяма прозрачност и надеждност на данните за енергийния пазар. Нужни са и повече инвестиции в проучването, добива, транспорта и преработването на петрол, се отбелязва в изявлението.

Министрите от Г-7 изразяват подкрепата си към реформата на МВФ, която предвижда промени в квотите за гласуване на членките на организацията. Целта е нововъзникващите икономики, сред които е и Китай, да получат по-силен глас в управлението на 184-членната международна институция.

Финансовите министри призовават и към дългосрочна политическа и икономическа стабилност в Близкия изток и изразяват подкрепа към усилията за възстановяване на Ливан.