/ netinfo
Предприемачите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще могат да използват разрастващата се структура на глобалната предприемаческа организация  Endeavor като платформа, чрез която да споделят общи предизвикателства и възможности за развитие. Това стана ясно на първата международна конференция Dare to Scale, която се проведе днес в София.

Събитието беше организирано от българския офис на Endeavor, с подкрепата на глобалната структура на предприемаческата организация, водещи международни компании, финансови институции и медии. В него участваха близо 200 топ предприемачи, мениджъри, бизнес лидери и инвеститори от 27 страни, като се проведоха 4 дискусионни панела.

Специални гост-лектори на конференцията бяха:

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.)

Александър Манолев, заместник-министър на икономиката

Карел Облук, бивш главен изпълнителен и технически директор на AVG Technologies (първата компания от Източна Европа, излязла на Нюйоркската фондова борса)

Правийн Паранджоти, ръководещ дяловите инвестиции на Европейския инвестиционен фонд (EIF)

Александър Манолев
netinfo

Гост-лекторите направиха презентация на тема:

Пътят към иновации и растеж

Набиране на глобален рисков капитал

Значението на структурите за подкрепа на предприемачите

Ето какво заявиха част от специалните гост-лектори на конференцията:

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.): „Президентите на страните в региона ми звънят и ме питат как сме успели да създадем успешна предприемаческа екосистема. Показахме, че можем да се променим. Когато се осмелиш и вярваш в това, което правиш, ти и растеш. Преди 10 години в България дръзнахме да започнем да развиваме автомобилния, информационно-комуникационния и аутсорсинг сектора. Днес резултатите са налице. В автомобилния сектор създадохме над 30 000 нови работни места. В IT и софтуерния сектор - 18 500. В аутсорсинг сектора - 35-40 000. Всички тези индустрии искат да удвоят броя на работните места. Днес преговаряме с BMW за производството на електромобили и с германския производител на авточасти Leoni за разкриването на 7500 нови работни места. Очакваме стартирането на общо 30 нови производства в страната. Предстоят нови проекти в аутсорсинга, IT и софтуерния сектор, който до 2020 г. ще генерира 9% от БВП. Предприемаческата екосистема започна да работи толкова добре, че заменя в много аспекти управлението или липсата на такова в държавните институции в България. Виждаме го дори в образованието. Софтуерният университет например създаде 5 000 нови високообразовани програмисти във време, когато държавните университети се адаптират изключително трудно. Днес дори в най-отдалечените места на България дръзват да опитат да надраснат себе си и ме питат как да се образоваме допълнително, за да възползваме от бума в ICT сектора. Това, което създадохме тук, в България, вече генерира нови възможности и в останалите страни в региона. Много е важно да продължим това дело и аз лично ще работя за това.“

Росен Плевнелиев
netinfo

Правийн Паранджоти, ръководещ дяловите инвестиции на Европейския инвестиционен фонд (EIF): „Централна и Източна Европа вече има своите успешни примери като Skype в Естония. От практиката ни знаем, че успешните истории са сред най-важните фактори, които привличат капитал и талант. Колкото повече такива има, толкова повече финансиране и талант ще се насочва към страните от този регион.“

Endeavor има амбицията да играе ключова роля в разрастващата се предприемаческа екосистема в ЦИЕ, предоставяйки достъп на предприемачите до ментори, капитал и талант, стана ясно на конференцията Dare to Scale. Утвърждаването на предприемаческата култура в региона е друга основна цел на организацията. До момента Endeavor присъства в четири страни в Южна и Югоизточна Европа (ЮИЕ) - Италия, Гърция, Турция и България. Целта й е да разшири присъствието си в ЦИЕ. “Фокусираме се върху този регион на Европа, защото виждаме, че пазарите в него имат ограничена инфраструктура в подкрепа на предприемачите“, коментира по време на Dare to Scale Момчил Василев, изпълнителен директор на българския офис на Endeavor.

В глобален мащаб Endeavor оперира в 27 страни като целта на организацията е да подбира и подкрепя предприемачи, притежаващи голям потенциал и компании, които в бъдеще да допринасят за икономическия просперитет чрез създаването на работни места.

Конференцията Dare to Scale предхожда 75-тия Международен селекционен панел на Endeavor, на който София ще бъде домакин в периода 23-25 октомври 2017 г. Специално за панела в София ще пристигне основателят на Endeavor и една от влиятелните личности в предприемачеството в световен мащаб - Линда Ротенберг.
Международните панели на Endeavor се провеждат 8 пъти годишно в различни градове по света - от Куала Лумпур до Сан Франциско и от Йоханесбург до Лондон.

По време на панелите ментори и предприемачи от глобалната мрежа на Endeavor избират нови членове на своята общност на база утвърден от организацията алгоритъм за подбор.