По най-големия мост в Европа по това време работят едновременно 5 000 души
Със съвместна изложба, музеите в Русе и Гюргево отбелязват 70 години от построяването на „Дунав мост“.

Тя включва десет пана, които проследяват възникването на идеята за изграждане на съоръжение между двата бряга на реката още през 19 век и откриването му през 1954 година.

Завърши аварийният ремонт на „Дунав мост“ при Русе

Представена е и необходимостта от построяване на втори мост между Русе и Гюргево. Изложбата е разположена на оградата на Лапидариума на историческия музей в Русе.

След многкратни неуспешни опити за проектиране и изграждане на съоръжение над реката от 1870 до периода на втората световна война, идеята за „Дунав мост“т е подновена през 1945 гoдина чрез Съвета за икономическо сътрудничество на страните от Източния блок.

След 70 години: Кога ще започне основният ремонт на „Дунав мост“ при Русе (СНИМКИ/ВИДЕО)

Така през 1950 се взема решение за построяването на мост между Русе и Гюргево. Година по-късно в Букурещ е подписан Протокол за сътрудничество. Същата година в Москва пък е взето решение за техническата част от проекта с предоставянето на оборудване и логистика.

Изпълнението започва през 1952. По най-големия мост в Европа по това време работят едновременно 5 000 души. Открит е на 20 юни 1954. Строителството на „Дунав мост“ променя облика на градовете от двете страни на реката и съдейства за по-голямата свързаност, икономически и културен подем
.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня