Няколко организации от Габрово реализираха инициатива, с която да провокират децата да се придържат към здравословен начин на живот. Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието, Областна администрация–Габрово и Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“- четири институции, които обединиха своите усилия в общ призив „Да се храним здравословно! Да спортуваме! Да бъдем активни!“ Над 130 деца от училища в цялата област се включиха в инициативата. Оказва се, че от нея има значение, тъй като възпитанието на подрастващите е процес, в който трябва да участва цялото общество.
 


 „Франзела. Вътре имаше картофи, салам, кетчуп и майонеза…”, така отговаря симпатично момиченце на видима възраст 10 години. Въпросът към нея е: „Какво закуси сутринта?”. На друг въпрос „Това здравословно ли е?”, зададен след изреждането на закуска от продукти, които очевидно не е добре да се съчетават, тя отговаря весело и убедено: „Не!”.
 
Момиченцето споделя, че „само понякога” взема безплатната закуска, която се полага на всеки ученик. Последният път е получава грозде и „някаква закуска”, която дори не е отваря.
 
„Закуските в училище не са хубави”, продължава да коментира детето, без веселото настроение да го напуска дори за момент. Ако трябва да си приготви храна, би предпочело салата от домати, краставици, сирене и спагети.

 
Началната учителка Диана Захариева е класен ръководител на ученици от четвърти клас в училище „Иван Вазов”. Разказва, че темата, свързана със здравословното хранене е позната на малчуганите, които се учат, че е добре да се консумират плодове и зеленчуци.
 
„Жалко е, че повечето от децата обичат нездравословни храни. Целта в училище е да ги научим кое и как е добре да се консумира. В училище два пъти в седмицата се раздават плодове и зеленчуци, а отделно по друга програма – млечни продукти.”
 
Захариева отчита, че в училищната лавка не всички храни са здравословни, но споделя, че има ученици, които се придържат към здравословно хранене.
 
„Не само училището може да формира начин на хранене. Важен фактор е семейната среда.”
 
Диана Захариева не се сеща за ученици от училище „Иван Вазов” в Габрово, които да са вегетарианци. Този начин на живот е по-характерен за възрастни хора, е нейното мнение.

Как да се храним здравословно на плажа (ВИДЕО)
 


Мая Стайкова от „Неофит Рилски” две години води клуб по здравословно хранене. В училището има специализиран кабинет по готварство, а учителката смята, че децата са запознати с темата. По нейните думи, се прави тъй наречената „Здравословна пирамида”. Най-отгоре всяко дете слага любимото си ядене – „Снаксове и кроасани”, а как те попадат в такава пирамида е въпрос, на който всяко дете може само да даде отговор.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
 
В крайна сметка, след всички обучения и безплатни закуски, децата предпочитат да оставят ябълката настрана и да си вземат хамбургер с много кетчуп и майонеза. Това разказва Стайкова, която е убедена, че семейството е важен фактор в създаване на навици за хранене.

Осем храни и напитки, които подуват стомаха
 
Но бихме ли могли до обвиним децата, че предпочитат такива храни? Не, разбира се! Съвсем естествено е всяко дете да се запита: „Отрова ли се продава по щандовете на магазините?”. Отговорът, който всеки подрастващ би си дал сам е: „Не, разбира се!”. Иначе как биха го допуснали възрастните. И като не е отрова, защо да не бъде консумирано дадено изделие?
 
Има деца, които просто не обичат да се хранят с нещо, което не е излязло от целофан.

Четири неща, които да избягвате на празен стомах