/ БГНЕС
Всеки трети руснак смята, че ядрен удар срещу Украйна би бил оправдан, сочи проучване на руската независима социологическа организация "Левада център".

В проучването, публикувано на 4 юли, 10% от анкетираните са заявили, че според тях подобна атака "определено" би била оправдана, а 24% - "вероятно".

Данните, събрани през юни 2024 г., бележат увеличение с 5% в сравнение с миналата година.

Въпреки че мнозинството от анкетираните - 52% - са против използването на ядрено оръжие в Украйна, това е спад спрямо 56% през април 2023 г.

Проучването установи, че тези, които одобряват ядрен удар, са по-скоро по-възрастни и получават новини от руските държавни медии.

Тези, които са били против, са били по-млади и обикновено са получавали новини от YouTube.

На 25 май, полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че САЩ са казали на Русия, че ако използва ядрени оръжия, ще последва американски отговор с конвенционални оръжия срещу руските сили в Украйна.

"Американците са казали на руснаците, че ако взривите ядрена бомба, дори и да не убие никого, ние ще ударим всичките ви позиции в Украйна с конвенционални оръжия, ще ги унищожим всички", каза Сикорски пред "Гардиън".

Руският президент Владимир Путин многократно отправя ядрени заплахи срещу Украйна и Запада от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Въпреки че заплахите не се сбъднаха и Русия продължава да води тоталната си война, без да използва ядрения си арсенал, през последните седмици се увеличиха както руската реторика, така и ядрените учения. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС