"По-високият прием на зехтин се свързва с по-нисък риск от смъртност, свързана с деменция, независимо от качеството на диетата", според екипа на Harvard T.H. Chan School of Public Health, чиито резултати са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация (AMA).

На всеки четири години участниците са били питани за приема на зехтин и за общата им диета.

Според изследователите тези, които рядко или никога не са употребявали зехтин, са били по-склонни да развият състояния като болестта на Алцхаймер, като според тях резултатите от дългогодишното им проучване "предполагат, че приемът на зехтин представлява потенциална схема за намаляване на риска от смъртност и деменция".

"Заместването на консумацията на зехтин с маргарин и майонеза е свързано с по-нисък риск от смъртност и деменция и може да бъде потенциална стратегия за подобряване на продължителността на живота", заключава екипът.


Половин лъжица зехтин дневно прави чудеса

Маслото от пресовани маслини е с по-високо съдържание на антиоксиданти и леко преработено, по-близко до природата, отколкото растителните масла, при които хранителните вещества и вкусът обикновено са намалени чрез преработка и смесване.

Резултатите сочат, че редовните потребители на зехтин са по-малко склонни да развият диабет, отколкото тези, които са по-склонни да използват други растителни масла или масла от семена, и че е вероятно готвенето със зехтин "да е показателно за по-здравословен хранителен режим".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС