Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства вчера "реалистичната" израелска пътна карта за прекратяване на огъня в Газа, представена от президента на САЩ Джо Байдън. Фон дер Лайен смята, че тя предлага "реална възможност" за слагане на край на войната, предаде АФП.

"Напълно съм съгласна с Байдън, че последното предложение предлага реална възможност да се придвижим към край на войната и страданията на цивилното население в Газа. Този подход в три стъпки е балансиран и реалистичен. Сега той се нуждае от подкрепата на всички страни", написа председателката на ЕК в социалните мрежи.

Какво съдържа триетапната пътна карта за прекратяване на огъня в Газа

Първият етап включва шестседмично прекратяване на огъня, при което израелските сили ще се изтеглят от "всички населени райони" на Газа, някои заложници - включително възрастни хора и жени - ще бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници, палестинските цивилни ще се завърнат и 600 камиона на ден ще доставят хуманитарна помощ в опустошения анклав. През втората фаза, с неопределена продължителност, "Хамас" и Израел ще договорят условията за окончателно прекратяване на военните действия, като прекратяването на огъня ще продължи, докато траят преговорите.

Третата фаза ще включва мащабен план за възстановяване на Газа, отбелязва Ройтерс. 


Британският външен министър Дейвид Камерън заяви снощи в "Екс", че Хамас "трябва да приеме" новото споразумение за прекратяване на огъня.

Министърyt на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в същата социална мрежа, че тази пътна карта "предлага лъч надежда и евентуално изход от конфликта".

"Хамас" разпространи изявление, в което реагира положително на предложението на Байдън и заяви, че е готов да се ангажира "положително и по конструктивен начин" с всяко предложение, основано на постоянно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили, възстановяване на Газа, завръщане на разселените лица и "истинска" сделка за размяна на затворници, ако Израел "ясно обяви ангажимента си към такава сделка".

От канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха, че той е упълномощил преговорния си екип да представи сделката, "като същевременно настоява, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели, включително връщането на всички наши заложници и унищожаването на военния и правителствения потенциал на Хамас".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Любомир Мартинов/БТА