Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Това са Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински. Това обяви говорителят на Светия Синод Старозагорски митрополит Киприан.

Григорий Врачански е избран с 11 гласа на 1 тур, Даниил Видински с 9 гласа на 32 тур, а Гавриил Ловчански с 9 гласа на 42 тур. 

Кой е митрополит Григорий Врачански

Кой е митрополит Гавриил Ловчански

Кой е митрополит Даниил Видински



 

Девет от митрополитите имат право да бъдат избрани за патриарх според Устава на Българската православна църква. Това са митрополитите Йосиф, Григорий Великотърновски, Игнатий, Гавриил, Николай, Йоан, Наум, Григорий Врачански и Даниил.

Припомняме, че кандидатът за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква, да не е по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години, да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.


Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни. Интронизацията на новия български патриарх, който е Софийски митрополит, ще е в същия ден, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA, Димитрина Ветова/БТА