Свещеникът Дан Дамаскин направи първата социална болница в Румъния, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева. Клиниката е изградена изключително с дарения за майки и деца в нужда, съобщи самият той. 

Лечебното заведение струва над 4,5 милиона евро и се намира в Яш - четвъртия по големина град в Румъния. То носи името на Вероника Попа - една от хилядите жени, на които свещеника е помагал през годините.

Майка на пет деца, тя умира на 26 февруари 2021 г. от рак, тъй като не може да бъде лекувана в държавна болница в Румъния. 

“Вероника беше бедна. Цял живот живя без документи за самоличност. Когато се разболя и я отведох в болница, ѝ казаха, че умира, но не може да получи лечение”, спомня си с тъга Дан Дамаскин. 


Жената нямала медицинска застраховка и докато свещеникът успее да извади необходимите документи, за да може да бъде лекувана, Вероника напуска този свят. Смъртта ѝ вдъхновява проекта на румънеца, но идеята за изграждане и поддържане на болница за бедни не е нова.

През последните години свещеникът помага на хиляди майки и деца от окръг Яш, а и извън него. Храни ги, купува им дрехи, намира им работа. Изгражда център за жени, малтретирани от партньорите си. В много от тези случаи забелязва, че търсещите помощта му – особено многодетните майки – имат здравословни проблеми, които не лекуват.

„Когато хората идват при нас за храна, за неща от първа необходимост, медицинските проблеми неминуемо се появяват в списъка. За съжаление, колкото повече се стремим да посрещнем тези предизвикателства, толкова повече изисквания има. Има ситуации, в които на практика сме загубили борбата с болестите на майката и детето“, казва Дан Дамаскин. Затова определя клиника “Вероника” като място за спасение за всички бедни майки и деца в Яш и околността - за тези, които не могат да си позволят лечение, когато се разболеят или които дори не мислят да си направят някои рутинни изследвания, за да предотвратят болестта.

“Това е болницата за нуждаещите се, за здравно неосигурените”, уточнява свещеникът.

Сградата е почти 1300 кв. м. и е издигната на мястото на стар хотел. Тя е на четири етажа и е проектирана така, че лечебната дейност да се извършва максимално лесно. На приземния етаж има лаборатория за изследвания, аптека, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, на първия - кардиология и гинекология, на втория и третия - кабинети за различни специалности, на четвъртия - педиатрия.

“В първите месеци наехме около 20 души медицински персонал. Зъболекари, семейни лекари, педиатър, кардиолог, гинеколог и специалисти по диабет, УНГ, офталмолог. Заплатите им се осигуряват от средствата на ръководеното от мен сдружение и от дарения”, обяснява свещеникът. Той се надява екипът да бъде удвоен. 

В клиника “Вероника” има и лекари доброволци - румънски лекари от чужбина или от други градове, които извършват телемедицина, или такива от Яш, които идват на  непълен работен ден, безплатно от болниците, в които работят наблизо. 

„Има десетки лекари, които искат да дойдат и да отделят по няколко часа месечно от времето си на бедните деца. По-просто е, отколкото аз да заведа лекарите на село, при болните деца”, казва Дан Дамаскин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Букурещ Мартина Ганчева