Хакерът "Емил Кюлев" е действал сам, смята експертът по сигурност Явор Колев.

21-годишният Теодор Ил., познат повече под псевдонима "Емил Кюлев" е обвиняем за източване на даннин от институции, банки и застрахователи.

„Познавам го, действаше сам. След спекулациите, че е пробил базата данни на застрахователната компания „Лев Инс”, се укри в чужбина и дълго време беше извън България. Не се подаваме на подобен вид изнудване. Бяха събрани достатъчно данни от наша страна за неговата дейност. Те бяха предоставени на правоохранителните органи. Сега, когато се върна, нашите органи го задържаха. Когато си в един такъв престъпен бизнес, обменяш много опит и умения със свои колеги и партньори. Той няма специално образование. Доколкото знам е абсолютно самоук”, заяви за NOVA Явор Колев, експерт по киберсигурност.

Задържаха хакера „Емил Кюлев“, крал данни от държавни институции, банки и застрахователи

В събота стана ясно, че той е задържан за 72 часа и са му повдигнати обвинения.

21-годишният Теодор Ил. е получил нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви. Кражбата на информация е извършена в периода  март 2020 - януари 2024 г.

Задържаха хакера "Емил Кюлев", крал данни от държавни институции, банки и застрахователи

При появата на полицаите мъжът е опитал да унищожи лаптопа си. Разследващите обаче успяват да не допуснат това. Сега от него може да се извлече ценна информация къде е достъпвал и какви места в интернет е посещавал. 

От СГП заявиха, че ще поискат постоянното му задържане.
NOVA