В проектокабинета Желязков“ ще има един вицепремиер и 19 министри. Това обяви номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател Росен Желязков, след като получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

За заместник министър-председател и министър на иновациите и растежа е предложен Томислав Дончев.

Структура и състав на проектокабинета на ГЕРБ:

Министър-председател, заместник министър-председател и 19 министри.

Росен Желязков – министър-председател

Росен Димитров Желязков е български юрист, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в третото правителство на Бойко Борисов от 20 септември 2018 до 12 май 2021 година, както и председател на XLIX Народно събрание от 19 април 2023 г. до предсрочното му освобождаване на 25 април 2024 г. Той е роден на 5 април 1968 г.

Подробности за Росен Желязков можете да прочетете тук

Вицепремиер и министър на иновациите и растежа Томислав Дончев

Томислав Дончев е роден на 6 август 1973 година в Габрово. През 1991 година завършва математическата гимназия в родния си град. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Има и втора специалност по журналистика. През 2006 г. получава магистърска степен по стопанско управление във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".


Подробности за Томислав Дончев можете да прочетете тук

Людмила Петкова – министър на финансите

Людмила Петкова е безспорен капацитет в областта на финансите, с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. По думите на Главчев от 2010 г. Петкова работи в Министерството на финансите, била е директор на дирекция „Данъчна политика“, както и заместник-министър на финансите.

Подробности за Людмила Петкова можете да прочетете тук

Даниел Митов – министър на външните работи

Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Роден е в София през 1977 година, политолог по образование. През 2002 г. завършва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което специализира политически умения в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ.

Още за Даниел Митов четете тук

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет. Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас.

Още за Калин Стоянов може да прочетете тук

Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Нанков е номиниран за министър на регионалното развитие и благоустройството от кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желязков. Той е експерт по регионално развитие, народен представител, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в XLIX НС, министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 4 май 2017 г.- 20 септември 2018 г.

Подробности за Николай Нанков ще откриете тук

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика


Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев“ в гр. Добрич. След това завършва Висше училище по туристически мениджмънт филиал дистанционно към колежа в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Изучава и завършва Бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград, където придобива и своите познания и страст към социалната сфера. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Впоследствие завършва магистър (Cum Laude) по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Подробности за Деница Сачева четете тук

Атанас Запрянов – министър на отбраната

Роден е на 16 април 1950 г. в село Драгойново, Първомайско. През 1965 г. завършва средно образование в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал.

Още за Атанас Запрянов можете да прочетете тук

Мария Павлова – министър на правосъдието

Мария Павлова е кандидатът за министър на правосъдието в проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  Мария Павлова е придобила магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 1996 г., се посочва на интернет страницата на Прокуратурата на Република България.

Подробности за Мария Павлова четете тук

Красимир Вълчев – министър на образованието

Роден е на 9 юни 1975 г. в София. Израства в село Априлово, община Гълъбово. До осми клас учи в училище „Васил Левски“ в Гълъбово, а средното си образование завършва в Строителния техникум в Стара Загора. Завършва Икономически университет – Варна и е магистър по публични финанси. Преминава обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета „Дюк“ – САЩ. Придобива опит в сферата на финансиране на образованието; оценка и наблюдение на изпълнението на европейските предприсъединителни програми.

Подробности за Красимир Вълчев четете тук

Костадин Ангелов – министър на здравеопазването

Костадин Ангелов по професия е хирург, бивш директор на УМБАЛ „Александровска“, професор и министър на здравеопазването (2020 – 2021) в третото правителство на Бойко Борисов. Костадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. в Нова Загора. Завършва Медицински университет – град София с магистърски степени по медицина и по обществено здраве. През 2015 г. завършва магистратура по финанси в Университет за национално и световно стопанство. През 2014 г. защитава дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор по научната специалност хирургия на тема „Оптимизиране на оперативния подход и лимфната дисекция при болни с рак на стомаха“. През 2015 г. след конкурс е избран за доцент, а през 2020 г. – за професор.

Подробности за Костадин Ангелов четете тук

Любен Дилов – министър на културата

Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на българския писател фантаст Любен Дилов (1927 – 2008 г.). Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика на Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Печатни медии“. Редактор е в няколко печатни издания, като вестник „Поглед“, списание „Литературна академия“ и др.

Подробности за Любен Дилов-син четете тук

Ивелина Василева – околна среда и води

Василева е експерт по европейски политики и управление на проекти. Тя беше председател на постоянната Комисия по околната среда и водите в 44 Народно събрание, както и заместник-министър на околната среда в кабинета „Борисов 1“ (2009 – 2013 г.). Била е заместник-кмет по евроинтеграцията и екологията в Община Бургас (2007 – 2009 г.).

Подробности за Ивелина Василева четете тук

Георги Тахов – министър на земеделието и храните

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Подробности за Георги Тахов четете тук

Делян Добрев – министър на енергетиката

Добрев е роден през 14 май 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ, а по-късно и като магистър в Университета за национално и световно стопанство. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Подробности за Делян Добрев четете тук

Теменужка Петкова – икономика и индустрия

Теменужка Петкова е политик от политическа партия ГЕРБ с е номинирана от кандидата за премиер Росен Желязков за министър на икономиката и индустрията. Тя е бивш министър на енергетиката в кабинета „Борисов II“ (2014 – 2017) и „Борисов III“ (2017 – 2021).

Подробности за Теменужка Петкова четете тук

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия.

Подробности четете тук

Владимир Темелков – електронно управление


Владимир Темелков е заместник-кмет на Пловдив с ресор "Образование, бизнес развитие и европейски политики“.

Подробности за Владимир Темелков четете тук

Евтим Милошев – министър на туризма


Евтим Милошев е номиниран за министър на туризма от кандидата за министър-председател на ГЕРБ - СДС Росен Желязков.

В момента той е на същия пост в служебния кабинет "Главчев". Милошев е роден на 2 май 1968 г. в София. Завършва Строителния техникум в София. Изкарва задължителната двугодишна казармена подготовка, след нея следва в Университет по архитектура, строителство и геодезия и през 1995 г. защитава магистърска степен по геодезия. Става част от основното ядро на създателите на студентската програма „Ку-Ку“, която се излъчва в ефира на Националната телевизия. Работил е като продуцент на предавания в bTV и БНТ И NOVA.

Подробности за Евтим Милошев четете тук

Красен Кралев – министър на спорта

Красен Кралев е роден на 2 януари 1967 г. във Варна. Той е бизнесмен и политик от партия ГЕРБ. Бивш министър на младежта и спорта на във второто и третото правителство на Бойко Борисов.

Подробности за Красен Кралев четете тук

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня