Служебният премиер изтъкна какво е свършил кабинетът "Главчев" за последните 3 месеца преди началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Не искам да звуча бенефисно, защото още нищо не се знае, но искам да отчета, че съгласно конституционните разпоредби си свършихме работата. Мисля, че можем да не се срамуваме от направеното през тези 3 месеца. Основната ни задача беше организирането на честни и прозрачни избори. Не е имало скандали сигурно за пръв път откакто се провеждат избори. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Решавахме и възникналите проблеми на българските граждани, защото няма как да натиснеш пауза на живота, изтъкна още той.

Какво свърши служебният кабинет „Главчев“ от началото на мандата

По думите му е съкратен срока за разчистването на терена за Национална детска болница и се очаква до началото на следващата година да започне строителството.

"Отпуснахме 1 млн., за да може медицинският хеликоптер да се дооборудва с детски кувьоз и с оборудване за планинско спасяване", изтъкна още той.

Освен това премиерът посочи и увеличението на пенсиите с 11% и отпускането на 80 млн. за висшите учебни заведения.

Главчев прогнозира също така, че България ще може да влезе в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) до края на 2025 г.

В областта на външната политика служебният премиер посочи, че за пръв път към българската позиция по отношение на Северна Македония се е присъединила и Гърция.

Правителството предстои да разгледа Проект на Решение за приемане на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в България 2024-2028 г. предстои да разгледа служебното правителство на днешното си редовно заседание.

В дневния ред е решение за одобряване проект на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на България за 2024 г., както и промяна в още няколко закона, сред които Законът за договорите за финансово обезпечение, Законът за изменение и допълнение на Закона за независимия финансов одит и Законът за изменение и допълнение на Закона за счетоводството.

Главчев: Аз лично ще си отдъхна, ако изберат редовно правителство

С друго решение се предлага да се утвърди броят на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации на България през учебната 2024 - 2025 година.

Служебните министри ще обсъдят предложение за обявяване на 31 март за професионален празник на вътрешния одитор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня