/ БТА
Министър-председателят Димитър Главчев коментира проектокабинета на ГЕРБ - СДС.

"Партиен бих казал повече, виждате, че има и от служебното правителство, което говори за приемственост и за оценка на работата. Лично аз ако бях, щях почти всичките да ги предложа, но тогава щеше да се изгуби партийността. С първия мандат бе заявено и от лидера на ГЕРБ, че кабинетът ще бъде партиен на малцинството", каза той.

Радев връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, Росен Желязков е кандидатът за премиер

"Сега тепърва сигурно ще има разговори между политическите партии, които са представени в НС и предстои да видим", каза Главчев.

"Да си отдъхна, ако изберат редовно правителство, да - аз лично ще си отдъхна и мисля, че е по-добре да е редовен кабинетът", обясни премиерът. Според него лидерите на политическите партии не е лошо да вземат пример от европейските лидери, които са се обединили и са сформирали мнозинство.

"В българския парламент има политически сили, които са от тези семейства и ако погледнат този пример, ще сформират кабинет", каза той.

Главчев поясни, че не е бил информиран за състава на проектокабинета на ГЕРБ и допълни, че не вижда необходимост да го информират.

Премиерът и здравният министър Галя Кондева проверяват напредъка при разчистването на терена за Националната детска болница.

"Щастлива съм, че сме тук днес след 35 години усилия за стартиране на процеса по изграждане", каза Кондева. "С два - три месеца се движим напред и по плана, който представихме на МС. До 20 юли ще получим и предложението на Европейската инвестиционна банка за структурата на новата детска болница и мечтата ни е това да бъде една високотехнологична болница с грижа основно към децата и техните близки", каза тя.

Преди 2028 година няма да е готова, поясни тя. Всички останали етапи се движат по план. До 3-4 месеца се очаква да приключи разрушаването на сградите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня