/ /Getty Images
Найджъл Фараж най-накрая спечели изборите за Камарата на общините от осмия опит, съобщиха световните медии. Лидерът на крайнодясната партия „Реформирай Обединеното кралство“ стана депутат в Клактън с повече от 21 000 гласа. 

Фараж, чиято кампания срещу имиграцията и про-Брекзит го направи една от най-разпознаваемите и предизвикващи разногласия политически фигури във Великобритания, победи кандидата на консерваторите Джайлс Уотлинг, който преди това заемаше мястото.

Великобритания избира нов парламент на фона на икономически проблеми и недоверие към институциите

Спечелването на мястото в крайморския град Клактън, в графство Есекс, не е малка победа, пишат световни медии.

/Getty Images

Изненадващото му явяване на изборите преди месец, след като първоначално отказа да се кандидатира, засили подкрепата за „реформаторите“ в цялата страна. Това помогна да разсее надеждите на Сунак да намали разликата с лявоцентристката Лейбъристка партия, която е на път да постигне огромна национална победа. „Има огромна празнина в централната дясна част на британската политика и моята работа е да я запълня и точно това ще направя“, каза Фараж след обявяването на резултата.

След седем неуспешни опита да спечели място в парламента, победата най-накрая поставя 60-годишния Фарадж в политическа институция, срещу която е прекарал десетилетия наред, и ще тества способността му да изпълнява обещанията към избирателите. Според екзитпола реформаторите ще спечелят 13 места - малка част от 650-те места, но Фараж се надява да му даде платформа да узурпира консерваторите и да стане основната дясноцентристка опозиция на лейбъристите.

/Getty Images

От своя страна британският премиер Риши Сунак призна поражението на своята консервативна партия на парламентарните избори. Вотът беше спечелен по убедителен начин от Лейбъристка партия на Кийр Стармър, предаде АФП.

"Днес властта ще се смени по мирен и организиран начин с добра воля от всички страни. Поемам отговорност за загубата“, каза Сунак.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня