От парламентарно представените партии зависи дали ще подкрепят правителство на малцинството или отново ще отидем на избори.

Това коментира от Гърция президентът Румен Радев само ден след като връчи първият мандат за съставяне на кабинет.

Радев връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Не съм изненадан от предложения от ГЕРБ-СДС за чисто партиен кабинет. По време на консултациите те изразиха разочарование, че нямат подкрепа от партиите в парламента. И аз насочих вниманието им към други европейски държави, където има и правителство на малцинството като някакъв изход. Това изисква отговорност и политическа смелост и е нормално ГЕРБ да предложат такъв кабинет, коментира още Радев.

Той подчерта, че правителство на малцинството е нещо ново за нашата политическа и носи рискове.


Ето кои са имената в проектокабинета на ГЕРБ

Държавният глава заяви, че правителство на малцинството изисква отговорност и политическа смелост. И от партиите зависи дали ще приемат такъв подход за решаване на важни задачи или ще се ходи отново на избори.

Кабинетът с първия мандат на ГЕРБ-СДС ще бъде гласуван в сряда в парламента. Кандидат за министър-председател е Росен Желязков.

Президентът потвърди, че ще присъства на утрешното гласуване.

От Атина Радев коментира и още една гореща тема - напрежението в отношенията със Скопие.

Държавното ръководство на РСМ не е готово за поста. Необходимо е познаване на международното право, заяви президентът по адрес на новото македонско правителство.

Един международен договор като се подпише трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, липсва познание на конституционно право. Тяхната конституция защитава колективни права, а моделът на нашата отстоява индивидуални права, явно там няма познание и за европейското законодателство. Европейските решения не са обект на пазарлъци и трябва да се изпълняват. 120 хиляди граждани на РСМ са получили българско гражданство с доказан произход без документи, подчерта Румен Радев.

И добави: В България ние не бием хора, които изразяват тяхната си идентичност, ние не стреляме по техните клубове, не ги палим.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня