Принципно, Българският фармацевтичен съюз възприема нашите посоки за промяна на наредбата. Основният въпрос, който предстои да бъде изчистен между БФС и НЗОК е механизмът, по който ще се осъществява възнаграждението по отношение на таксите за обслужване от фармацевтите. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Министър Кондева заяви, че днес е имало среща, която продължи около два часа с всички участници в процеса. Тя е преминала спокойно в конструктивен диалог.

Министър Кондева очаква другата седмица МЗ да бъде уведомено за взетите от тях решения.

„Принципното се подкрепя наредбата. Търси се механизъм да се разпределя така, тъй като идеята е да има една рецептурна електронна бланка за пациента, за да няма много предписания за един и същи пациент в рамките на един месец и по отношение на лекарите, и по отношение на пациентите. Има до 10-12 единични случая за 15 лекарствени продукта. Как да бъде разпределяна тази такса така, че и пациентите да са доволни, и фармацевтите да могат да направят обслужване, което да гарантира тяхната стабилност“, посочи здравният министър.


Фармацевтичният съюз и Здравната каса са изразили желание да намерят механизъм, който ще стане чрез промяна на подписания между двете страни договор за условия и ред.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня